Guvernul R. Moldova va creşte compensaţiile pentru consumatorii de agent termic
alte articole
Premierul Natalia Gavriliţa a declarat marţi, 18 ianuarie, că se vor iniţia modificări la legislaţie şi buget care să permită creşterea compensaţiilor oferite de Guvern pentru consumatorii de agent termic. E vorba de două modificări care duc la scăderea facturilor pentru cele mai vulnerabile familii.
„Creştem volumul compensat de Guvern din factura la agent termic. Dacă în noiembrie şi decembrie am compensat 67% din creşterea de tarif, începând cu factura pentru luna ianuarie vom compensa 80% din creşterea de tarif.
În plus, am crescut volumul acoperit de compensaţie. Dacă în noiembrie şi decembrie am compensat 1 gigacalorie, începând cu factura pentru ianuarie vom compensa până la 1,5 gigacalorii. Aceste două măsuri fac ca suma maximă a compensaţiei oferite de Guvern la factura pentru agentul termic să crească de la 450 de lei pe lună la 815 lei pe lună”, a notat prim-ministrul în cadrul unei conferinţe de presă.
Explicând de ce Guvernul intervine pentru aceşti consumatori, Natalia Gavriliţa a menţionat că în medie, familiile care consumă agent termic din sistemele centrale sunt mai sărace decât cele care au centrală autonomă.
Astfel, e vorba despre 210.000 de gospodării din Chişinău şi Bălţi, în mare parte din blocuri vechi, cu o pondere mare de pensionari. Doar cinci la sută dintre aceste gospodării pot să controleze volumul de căldură consumat.
Restul, 95%, nu pot regla volumele consumate, ceea ce înseamnă că aceste familii nu pot face economii, seta temperatura, nu pot pune căldura pe pauză noaptea sau în zilele în care lipsesc de acasă, aşa cum o fac familiile cu altă metodă de încălzire.
Analiza datelor din decembrie arată că în mod spcial la aceşti consumatori facturile au crescut cel mai mult, doarece sunt familii cu venituri sub medie, a adăugat premierul, informând că în această perioadă va fi simplificat şi accesul la ajutorul social pe perioada rece a anului, pentru familiile nevoiaşe.
Natalia Gavriliţa a ţinut să sublinieze că Executivul nu vede la moment motive pentru creşterea tarifului, dar acesta depinde de preţul de piaţă, de aceea nu se pot face prognoze. „Cert este că indiferent de evoluţia situaţiei în regiune, Guvernul va fi alături de cetăţeni şi va oferi compensaţii ţintite.”
Şefa Cabinetului de miniştri s-a referit şi la cererea Gazprom către Moldovagaz de a achita, până joi, 20 ianuarie, un avans de 63 de milioane de dolari. Aceasta a precizat că, cel mai probabil, Moldovagaz va avea un deficit de lichidităţi de 30 de milioane de dolari şi prin urmare, Guvernul încearcă să obţină o amânare a plăţii.