Natalia Gavriliţa, la OGP Global Summit: Transparenţa şi responsabilitatea, angajamente cheie ale Guvernului R. Moldova

Natalia Gavriliţa, premierul R. Moldova
Natalia Gavriliţa, premierul R. Moldova (gov.md)

Transparenţa şi responsabilitatea, precm şi eliminarea corupţiei din sistemul public reprezintă angajamente cheie ale Guvernului faţă de cetăţenii Republicii Moldova. Digitalizarea este o altă prioritate a Guvernului, a declarat prim-ministrul Natalia Gavriliţa în cadrul Summitului Global al Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă (OGP Global Summit), ajuns la cea de-a şaptea ediţie.

„Soluţiile digitale ar trebui să fie o normalitate în relaţia statului cu cetăţenii, mediul de afaceri şi societatea civilă. Digitalizarea serviciilor publice va spori transparenţa, fiind un instrument excelent pentru atenuarea riscului de corupţie”, a declarat Natalia Gavriliţa, subliniind că, în acest sens, Executivul a numit un viceprim-ministru responsabil exclusiv pe domeniul digitalizării.

În prezent autorităţile statului elaborează cadrul legal care va facilita interacţiunea online cu instituţiile publice şi va exclude într-o măsură cât mai mare necesitatea de a prezenta documente pe suport de hârtie de către cetăţeni sau agenţi economici.

„Acum suntem în proces de revizuire şi actualizare a Strategiei Naţionale de Dezvoltare Durabilă Moldova 2030, iar funcţionarii publici lucrează îndeaproape cu experţi din societatea civilă la acest proiect important. Aceeaşi abordare este şi în cadrul ministerelor in procesul de elaborare a politicilor”, a punctat prim-ministrul, menţionând că inclusiv măsurile luate în contextul combaterii pandemiei de COVID-19 au fost mai întâi consultate cu reprezentanţi ai diferitor sectoare, cum ar fi, de exemplu mediul de afaceri.

Totodată, Natalia Gavriliţa a menţionat că Guvernul Republicii Moldova este deschis faţă de implicarea, în sistemul de administraţie publică, a membrilor diasporei cu experienţă profesională în companii şi organizaţii occidentale. În acest scop, în prezent, se elaborează un program naţional pentru stimularea implicării diasporei şi facilitarea integrării cetăţenilor Republicii Moldova.

Summitul a reunit şefi de guverne din mai multe state, reprezentanţi ai societăţii civile, care au analizat progresul OGP şi au setat noi priorităţi pentru următorul deceniu, bazate pe consolidarea spaţiului civic şi implicarea sectorului asociativ în elaborarea politicilor publice, combaterea corupţiei şi promovarea inovaţiei digitale incluzive. Evenimentul a avut loc în format online şi a fost găzduit de către Republica Coreea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe