Deputat PAS: Pentru R. Moldova este inacceptabil să facă anumite concesii "necomerciale" pentru un preţ "mai bun" la gazele naturale

Moldova este extrem de vulnerabilă la capitolul gaze naturale şi nu poate brusc, ca prin minune, să rezolve această problemă, afirmă Radu Marian.
Radu Marian, deputat PAS în Parlamentul R. Moldova
Radu Marian, deputat PAS în Parlamentul R. Moldova (parlament.md)

Republica Moldova este în continuare într-o criză a gazelor naturale şi ea se va încheia atunci când preţul european la gazele naturale va coborî la niveluri normale, susţine deputatul PAS Radu Marian, făcând „un apel la solidaritate în aceste momente complicate”.

În opinia parlamentarului, cei care vor răul Republicii Moldova şi au furat ţara până acum, „îşi freacă mâinile de bucurie în aceste momente. Nu trebuie să le oferim această plăcere.”

Mai jos redăm opinia integrală a deputatului PAS expusă pe pagina sa de Facebook:

„În continuare, preţul de piaţă la gaze naturale este de 5 ori mai scump decât era înainte de pandemie (aprox. 1000 USD/mia metri cubi acum, versus 200 USD până la pandemie), iar în decembrie a ajuns chiar şi la 2200 dolari, de unde rezultă şi un preţ mai ridicat de achiziţie pentru ianuarie 2022.

Chiar dacă Moldovagaz procură gaze naturale după o formulă relativ avantajoasă, aproximativ 1/3 din preţul pe care îl plătim este influenţat de preţul de piaţă europeană. Asta înseamnă ca 1/3 din volumul de gaze care ajunge în Moldova este cumpărat la preţul de pe piaţă.

Moldova este extrem de vulnerabilă la capitolul gaze naturale şi noi nu putem brusc, în 5 luni, că prin minune, să rezolvăm această problemă. Suntem 100% dependenţi de o singură sursă, si avem zero metri cubi de gaze naturale în calitate de rezervă. Nu avem posibilitatea, de exemplu ca unele ţări europene (care cumpără în mare parte la preţ de piaţă), să folosim o anumită cantitate de gaze naturale din rezerve în această perioadă, când preţurile de piaţă au luat-o razna.

Având în faţă această situaţie, sunt nerezonabile criticile aduse ministrului Spînu. Şi noi vrem publicarea contractului şi mai ales a formulei de calcul, dar Republica Moldova nu deţine controlul asupra Moldovagaz, sau a Gazprom. Acest contract a fost întotdeauna secretizat, dar chiar şi aşa, guvernul deja a făcut toate demersurile necesare şi a cerut părţilor să publice formula.

Cu toţii vrem un preţ mai bun decât cel de pe piaţă, dar acest lucru ar însemna să facem anumite concesii „necomerciale” care sunt inacceptabile pentru Republica Moldova şi care ar compromite substanţial reformele din ţară noastră.

Mai mult decât atât, această condiţie de achitare a gazului consumat pentru prima jumătate a lunii, care e prezentă în contract din 2006, a început a fi aplicată acum. Există anumite circumstanţe şi schimbări de atitudine pe care trebuie să le navigăm. Cel mai rău este că într-o astfel de situaţie, să tratăm lucrurile în mod superficial.

Indiferent de ce aş spune eu, sau Guvernul, sau ministrul Spînu, facturile rămân ridicate. Foarte mulţi oameni întâmpină dificultăţi la plata acestora. Din aceste motive, statul a alocat resurse substanţiale pentru a compensa plata facturilor mai mult de 1 milion de familii, inclusiv pentru compensarea substanţială a consumului primilor 150 metri cubi de gaz (peste 70% din cetăţeni consumă mai puţin de atât).”

În concluzie, Radu Marian subliniază că autorităţile moldovene îşi vor face treaba, pentru ca R. Moldova să îşi diversifice resursele, să acumuleze rezerve de gaze, să folosească resursele energetice mai eficient şi să-i ajute pe cei mai vulnerabili.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe