Candu: Există câteva surse de recuperare a banilor fraudaţi, avem deja 1 mlrd lei

Andrian Candu este convins că banii furaţi din sistemul bancar vor fi recuperaţi, iar persoanele care se fac vinovate vor răspunde, făcând trimitere la cele câteva condamnări de până acum, care încă nu sunt definitive.
Finanţe. (Bani, lei) Moldova (facebook.com)
Maria Maevschi
10.08.2017

Preşedintele Parlamentului Andrian Candu dă asigurări că la ora actuală Moldova ar avea câteva surse de recuperare a banilor fraudaţi. Prima sursă ar fi din lichidarea celor trei bănci, Banca de Economii, Unibank şi Banca Socială, sursă din care până în prezent ar fi fost acumulat deja peste 1 miliard de lei pe conturi speciale la Ministerul Finanţelor. Cea de-a doua sursă ar fi dosarele penale deschise în Republica Moldova, existând deja şi condamnări, potrivit lui Candu.

„În momentul în care vor fi deciziile definitive şi irevocabile pe aceste hotărâri ale instanţelor de judecată legate de condamnări, fiecare hotărâre de condamnare prevede totodată şi despăgubirile şi recuperarea prejudiciului, inclusiv în sectorul financiar-bancar din bunurile care au fost sechestrate în baza acestor dosare. La ora actuală sunt sechestrate bunuri în valoare nominală de peste 1,5 miliarde lei, însă valoare de piaţă a acestor bunuri este de peste 3 miliarde lei”, a declarat şeful legislativului.

Notabil este faptul că, deşi Candu vorbeşte de condamnări în dosare privind fraudarea sistemului bancar din Moldova şi renumitul „miliard furat din bănci”, acesta nu dă nici un nume concret, amintind doar de „alte guvernări”.

Menţionăm că până acum, condamnaţi au fost controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon şi fostul lider liberal-democrat, Vlad Filat, însă nici unul definitiv. Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii în sistemul bancar pe un termen de 5 ani, pentru escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari (800 milioane de lei) în dosarul fraudelor de la Banca de Economii a R. Moldova.

Pe de altă parte, Filat condamnat la 9 ani de închisoare pentru corupere pasivă şi trafic de influenţă după ce a fost denunţat de către primarul oraşului Orhei Ilan Şor, probele din dosarul acestuia neavând legătură cu frauda bancară, conform avocaţilor acestuia. Fostul prim-ministru a mai fost amendat cu 60.000 de lei MDL, a fost privat de dreptul de a deţine anumite funcţii publice timp de 5 ani, i s-a retras distincţia de stat Ordinul Republicii şi i s-a aplicat măsura de siguranţă a confiscării speciale a bunurilor care constituie obiectul remunerării ilicite în valoare de 791 milioane lei.

Totuşi, actualul primar al oraşului Orhei, Ilan Şor, învinuit de delapidarea şi spălarea a peste 5 miliarde de lei şi cu dosar în instanţă, se consideră nevinovat, declarând că nu ar fi „luat niciun ban de la BEM”. De menţionat ar fi faptul că în primul raport Kroll, publicat la 5 mai de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, pe blogul personal, pe lângă multe alte nume, în calitate de principal autor al furtului miliardului apare numele lui Ilan Şor.

Şi dacă, Vlad Filat şi Veaceslav Platon sunt condamnaţi şi se află după gratii, atunci Ilan Şor, condamnat şi el la 7 ani şi 6 luni de închisoare cu executarea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis pentru cauzarea de daune materiale prin înşelăciune sau abuz de încredere se află sub control judiciar îndeplinindu-şi funcţia de primar al oraşului Orhei, după un an de arest la domiciliu.

„Şi a treia sursă care vine din investigaţiile făcute de Kroll, este tot ceea ce înseamnă sursa internaţională a activelor fraudate. Până la sfârşitul lunii septembrie, Kroll deja a pus la dispoziţia autorităţilor un proiect de strategie de recuperare a activelor de peste hotare”, a explicat Candu.

Expertul în cadrul Transpacency Internaţional Moldova, Veaceslav Negruţa, fost ministru al Finanţelor, consideră că în Republica Moldova, ar fi existat cel puţin trei capitole care sunt separate şi distincte în tot ce se cheamă fraudă bancară care a început cu anul 2005. Totul a început cu laundromatul, urmat de acordarea ilegală de credite neperformante, practică care continuă şi în prezent, iar cireaşa de pe tort a fost furtul miliardului pe care urmează să-l restituie cetăţenii timp de 25 de ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor