Platforma DA: PD încearcă să manipuleze şi să inducă în eroare reprezentanţii instituţiilor europene
alte articole
După ce au experimentat ani la rând asupra propriilor cetăţeni, guvernanţii de la Chişinău au decis că sunt buni să manipuleze opinia publică internaţională şi partenerii de dezvoltare, afirmă membrii Platformei Demnitate şi Adevăr. Astfel, pentru a justifica schimbarea abuzivă a sistemului electoral în faţa partenerilor europeni, în prezenţa unui aviz negativ al Comisiei de la Veneţia, PD operează cu rezultatele unor sondaje lipsite de credibilitate şi utilizează în calitate de argumente aşa-zisa ”susţinere a populaţiei” pentru reforma electorală.
„Acum câteva zile, reprezentanţii Platformei Demnitate şi Adevăr au intrat în posesia unor documente expediate de Partidul Democrat din Moldova către instituţiile europene. Prin intermediul unor firme de lobby, finanţate din miliardele furate de la cetăţeni, exponenţii regimului oligarhic încearcă să prezinte denaturat situaţia din Republica Moldova, declarând că ei au introdus recomandările Comisiei de la Veneţia în recentele modificări ale Codului electoral”, se arată într-un comunicat al Platformei DA.
Astfel, potrivit documentelor, aşa-zisa susţinere a populaţiei indicată de PD în argumentele sale pentru oficialii europeni, nu ar fi decât rezultatul unor „abuzuri” comise de către guvernare, cum ar fi „colectarea forţată şi ipotetică” a peste 850.000 semnături, dar şi scoaterea abuzivă a bugetarilor în stradă.
Potrivit liderului Platformei DA, Andrei Năstase, Comisia de la Veneţia a formulat foarte tranşant, prin opinia comună din 15 iunie 2017, că schimbarea sistemului proporţional cu sistemul mixt propus de Dodon şi promovat de Plahotniuc, pune în pericol democraţia din Republica Moldova şi nu recomandă operarea acestor modificări; liderii şi reprezentanţii celor mai importante partide din Parlamentul European, reprezentanţii Comisiei Europene au avut reacţii dure faţă de votul majorităţii oligarhice din data de 20 iulie, recomandând chiar să se renunţe la modificarea sistemului electoral existent, „Plahotniuc, în mod ipocrit, informează instituţiile europene despre îndeplinirea unor recomandări ale Comisiei de la Veneţia”.
„Scopul real al acestor demersuri disperate este evitarea riscului stopării finanţării din partea UE şi renegocierii Acordului de Asociere UE-RM”, a declarat Năstase.
Astfel, în scrisoarea democraţilor către partenerii externi de dezvolatre, sunt folosite rezultatele sondajului IMAS din iulie 2017, potrivit căruia 59 la sută din cetăţeni ar respinge sistemul proporţional, susţinând noul sistem electoral. De asemenea, PD a menţionat că 43 la sută dintre moldoveni ar fi nemulţumiţi dacă actuala putere ar renunţa la schimbarea sistemului electoral.
Potrivit membrilor Platformei DA, acest sondaj realizat de către IMAS, comandat şi finanţat de Plahotniuc nu ar avea nicio credibilitate în Republica Moldova, întrucât IMAS ar fi o instituţie decredibilizată de colaborarea intensă cu regimul Plahotniuc.
Cu toate că PD dă asigurări partenerilor europeni că au adus îmbunătăţiri noii legislaţii electorale, specificând că circumscripţiile electorale nu va fi trasate de către Comisia Electorală Centrală, întrucât ar fi o instituţiei formată pe criterii politice, ci de o ”autoritate independentă” care, de facto, va fi numită de către Guvern şi din care a fost exclusă opoziţia reală, cum ar fi Platforma DA şi Partidul Acţiune şi Solidaritate, care împreună la alegerile prezidenţiale au obţinut un scor de aproape 48 %. „Astfel, această aşa-zisă autoritate independentă va stabili circumscripţiile exclusiv în baza intereselor obscure ale guvernării hibride Plahotniuc-Dodon”, consideră Andrei Năstase.
„Plahotniuc şi Dodon au ajuns la înţelegerea introducerii sistemului mixt cu alegeri dintr-un singur tur după analiza rezultatelor scrutinului prezidenţial din toamna anului 2016, când candidatul anti-european şi pro-Plahotniuc, s-a clasat pe primul loc în primul tur de scrutin în 25 din 34 unităţi administrativ-teritoriale din ţară. În aceste condiţii, precum şi în situaţia concentrării aproape a tuturor resurselor financiare, administrative şi mediatice în mâinile celor doi parteneri-mafioţi, şansele populaţiei de orientare proeuropeană şi anti-oligarhică de a avea o reprezentare proporţională în viitorul Parlament scad considerabil”, se mai arată în comunicatul Platformei DA.
Astfel, aceştia constată că Moldova merge acum pe urmele Ucrainei lui Ianukovici cu toate consecinţele posibile şi vin să solicite instituţiilor europene aplicarea faţă de Plahotniuc şi reprezentanţii regimului cleptocratic de la Chişinău a tuturor mecanismelor de sancţionare individuală, fără a afecta interesele cetăţenilor. În acelaşi timp, îndeamnă moldovenii atât din ţară, cât şi din diasporă să participe activ la protestul din 17 septembrie împotriva modificării sistemului electoral.