Guvernul R. Moldova a aprobat candidaţii la funcţia de judecător la CEDO, deşi legalitatea concursului a fost contestată

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (www.echr.coe.int)
Tatiana Chiriac
14.02.2021

Guvernul a aprobat candidaţii la funcţia de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului din partea Republicii Moldova chiar dacă experţi şi politicieni de la Chişinău au sesizat şi raportat încălcări în procesul de organizare şi desfăşurare a selecţiei.

Este vorba despre Diana Scobioală, Vladimir Grosu şi Nicolae Eşanu care au acumulat cel mai mare punctaj în cadrul Concursului naţional pentru desemnarea candidaţilor pentru suplinirea postului de judecător la CEDO.

În continuare, Guvernul urmează să transmită lista candidaţilor pentru consultare Panelului consultativ de experţi privind candidaţii pentru alegeri în calitate de judecători la CEDO. Rămâne ca Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) să aleagă candidatul final care va reprezenta Republica Moldova la postul de judecător la CEDO.

În cadrul desfăşurării concursului pentru selectarea candidaţilor la funcţia de judecător la CEDO din partea Republicii Moldova ar fi fost stabilite conflicte de interese, a scris presa de la Chişinău.

Mai mult, în calitate de consultant internaţional în Comisia constituită de către Guvern a fost inclus şi Pavel Abraham din România pe care preşedintele R. Moldova, Maia Sandu, l-a dat afară pe motiv că are probleme de integritate. Însă, ministrul Justiţiei al socialistului Dodon, Fadei Nagacevschi a refuzat să-l înlocuiască cu „judecătoarea competentă şi corectă” Viorica Puică, desemnată de Preşedinţie, după investirea în funcţie a noului şef de stat.

Concursul a fost organizat cu încălcări. Vom raporta aceste încălcări la APCE, a ţinut să atenţioneze în context, preşedintele Maia Sandu.

Mandatul actualului judecător din partea Republicii Moldova la CEDO, Valeriu Griţco, expiră pe 2 decembrie 2021.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor