Guvernul prioritizează cheltuielile bugetare pentru proiectele care pot fi finalizate

Guvernul a agreat, marţi, principiile de prioritizare a cheltuielilor publice doar către proiectele care pot fi finalizate şi au efect imediat.
Ministrul Finanţelor Publice, Bogdan Drăgoi. (www.gov.ro)
Epoch Times România
14.02.2012

Guvernul a agreat, marţi, principiile de prioritizare a cheltuielilor publice doar către proiectele care pot fi finalizate şi au efect imediat.

"Proiectele care sunt în grad de finalizare redusă, care abia au fost începute şi care nu au descărcare în termeni previzibil apropiat, nu sunt proiecte de prioritate pentru noi", a afirmat premierul Mihai-Răzvan Ungureanu.

El a arătat că Executivul a convenit asupra principiilor în ceea ce priveşte "liniile de conduită în materie de prioritizare, economisire a banului public, a resurselor bugetare, pentru a putea porni mai departe în an cu oarecare optimism".

Ministrul Finanţelor Publice, Bogdan Drăgoi, a precizat că acest exerciţiu de prioritizare va avea loc săptămâna aceasta.

"Vom vedea proiectele care au un grad de finalizare în perioada următoare", a spus Drăgoi.

El a menţionat că economiile rezultate din prioritizarea cheltuielilor vor fi direcţionate către proiecte cum ar fi dezvoltarea satelor.

"Economiile vor fi direcţionate către proiectele cu impact direct asupra cetăţenilor. Dezvoltarea mediului rural poate fi unul din domenii. Exerciţiul este direcţionat către creştere economică", a precizat ministrul.

Potrivit acestuia, "prioritizarea este cuvântul de ordine în construirea şi continuarea bugetului".

"Bugetul pe 2012 alocă aproape 6,6% din PIB cheltuielilor de capital. Ceea ce am discutat astăzi (n.r. marţi) este cum ţintim aceşti bani, către ce proiecte se duc. S-a decis ca aceşti bani să fie direcţionaţi către proiectele care pot fi finalizate, care au efect imediat", a arătat ministrul.

În context, Drăgoi a precizat că prioritizarea cheltuielilor nu va afecta sumele pentru cofinanţarea proiectelor pe fonduri europene, în condiţiile în care Guvernul şi-a propus atragerea a 6 miliarde de euro din fonduri structurale şi de coeziune în anul 2012.

"Acest proces de prioritizare a cheltuielilor publice nu va afecta banii dedicaţi cofinanţării necesare ca să atragem cele 6 miliarde de euro. Deci sunt două procese care vor merge în paralel şi ce urmează să obţinem este o mai bună targetare şi cu un impact direct în PIB a cheltuielilor publice", a spus ministrul Finanţelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor