Guvernul va analiza marţi limitarea exporturilor de curent şi va aloca ajutoare pentru sinistraţi

Primul-ministru Mihai Răzvan Ungureanu a avut luni o întâlnire de lucru  cu miniştrii Transporturilor, Administraţiei şi Internelor, Apărării  Naţionale, Mediului, Educaţiei şi Economiei, precum şi cu alţi  responsabili din ministere şi structurile subordonate.
Primul-ministru Mihai Răzvan Ungureanu a avut luni o întâlnire de lucru cu miniştrii Transporturilor, Administraţiei şi Internelor, Apărării Naţionale, Mediului, Educaţiei şi Economiei, precum şi cu alţi responsabili din ministere şi structurile subordonate. (www.gov.ro)
Epoch Times România
14.02.2012

Guvernul va analiza marţi, în şedinţă, un proiect de hotărâre prin care Transelectrica va putea limita sau sista temporar livrările de energie electrică la export, astfel încât să nu existe probleme în alimentarea cu energie electrică a populaţiei şi consumatorilor industriali interni, a informat, luni, Executivul.

Primul-ministru Mihai Răzvan Ungureanu a avut luni o întâlnire de lucru cu miniştrii Transporturilor, Administraţiei şi Internelor, Apărării Naţionale, Mediului, Educaţiei şi Economiei, precum şi cu alţi responsabili din ministere şi structurile subordonate, pentru a analiza situaţia provocată de ninsori şi viscol în judeţele afectate.

La reuniunea de la Palatul Victoria, premierul a anunţat că marţi, în şedinţă, Guvernul va decide şi alocarea de ajutoare umanitare pentru populaţia afectată de intemperii.

"Principala mea preocupare este legată de gestionarea şi soluţionarea problemelor provocate de ninsorile masive, de viscol şi ger. Mă preocupă situaţia oamenilor care sunt încă izolaţi din cauza zăpezii. Mâine vom formaliza din punct de vedere juridic, printr-o Hotărâre de Guvern, o decizie luată în urmă cu câteva zile. Este vorba despre ajutoare umanitare pentru cei afectaţi de căderile abundente de zăpadă din judeţele Brăila, Buzău, Călăraşi şi Vrancea, ajutoare distribuite deja de militari", a declarat premierul Mihai Răzvan Ungureanu.

La rândul său, ministrul Economiei, Lucian Bode, l-a informat, luni, pe premierul Mihai-Răzvan Ungureanu că nu există riscul întreruperii furnizării de energie electrică pentru populaţie, pe fondul fenomenelor meteo severe din această perioadă, a precizat sursa citată.

În ceea ce priveşte alimentarea cu energie electrică, sunt probleme în 32 de localităţi din 6 judeţe, 17.000 de consumatori fiind afectaţi. 71 de echipe Electrica sunt pe teren şi încearcă să remedieze situaţia.

De asemenea, ministrul de Interne, Gabriel Berca, l-a informat pe premier că luni, la ora 15.30, erau 24 de judeţe afectate de zăpadă şi viscol.

Luni seara, peste 10.000 cadre ale Ministerului Administraţiei şi Internelor acţionau în teren cu peste 1.900 de utilaje autospeciale şi mijloace tehnice.

"În continuare, forţele MAI din judeţele Bacău şi Prahova sunt detaşate pentru a interveni în judeţele Vrancea şi Buzău. Gabriel Berca a prezentat măsurile stabilite de MAI pentru prefecţi în ceea ce priveşte convocarea comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă", menţionează Executivul.

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Alexandru Nazare, a prezentat situaţia infrastructurii de transport. La ora 17,30, erau 45 drumuri naţionale şi autostrăzi închise circulaţiei, 19 drumuri şi autostrada A1 cu restricţii de circulaţie, 7 linii de cale ferată închise şi 330 trenuri anulate, iar 12 porturi erau închise.

Ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, a informat că nu există probleme în ceea ce priveşte alimentarea cu apă potabilă a populaţiei.

Din cauza temperaturilor extrem de scăzute există fenomene de iarnă pe cursurile de apă. S-a intervenit pe toate cursurile de apă pentru asigurarea scurgerii, în special în zona podurilor şi a podeţelor, prin îndepărtarea zăpezii şi spargerea gheţii, astfel încât să nu se producă blocaje de gheţuri pe cursurile de apă care să conducă la eventuale inundaţii.

Totodată, Laszlo Borbely a prezentat starea cursului Dunării, unde se menţin podurile de gheaţă formate anterior pe sectorul Baziaş-Turnu Severin, pe braţul Borcea aval de Feteşti, pe braţul Dunărea Veche, braţul Macin, pe sectorul Galaţi-Tulcea şi blocajele de gheţuri din Delta Dunării. Nivelul Dunării pe sectorul Grindu - Isaccea - Tulcea - Sulina este în scădere şi se află sub cotele de atenţie.

La rândul lui, ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, l-a informat pe premierul Mihai Răzvan Ungureanu că, din dispoziţia autorităţilor locale, marţi, 14 februarie 2012, cursurile vor fi suspendate integral, atât în mediul urban, cât şi în mediul rural, în Bucureşti şi 12 judeţe: Argeş, Buzău, Călăraşi, Dolj, Gorj, Giurgiu, Ilfov, Ialomiţa Mehedinţi, Olt, Prahova, Vrancea. Conform Legii administraţiei publice locale 215 din 2001, decizia de suspendare a cursurilor aparţine în totalitate reprezentanţilor autorităţilor publice locale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor