Guvernul neagă orice legătură între cazurile bebeluşilor cu SHU şi vaccinuri neautorizate

O legătură între numeroasele cazuri de SHU care au trimis trei bebeluşi sub pământ şi mulţi alţii în spital şi vaccinurile hexavalente este imposibilă din punct de vedere medical, susţine Guvernul.
Ana Ion
26.05.2016

alte articole

Bebeluş (Shutterstock)
Ana Ion
26.05.2016

Guvernul României anunţă că orice speculaţie pe tema unei legături între vaccinuri şi cazurile de îmbolnăvire cu SHU ale copiilor din Piteşti este lipsită de orice fundament. Precizarea vine în contexul în care o anchetă a Corpului de Control al premierului în cazul bebeluşilor cu sindrom hemolitic uremic a relevat că firma Polisano a distribuit, cu acordul Ministerului Sănătăţii, peste 107.000 de doze de vaccin hexavalent care nu este autorizat în Uniunea Europeană.

"Corpul de Control al Primului-ministru nu a identificat cauza îmbolnăvirilor copiilor transferaţi de la Spitalul de Pediatrie Piteşti la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Marie Curie. În cadrul acţiunii de documentare efectuate au fost identificate însă neconformităţi în cadrul sistemului de sănătate, care au fost menţionate în nota întocmită la finalul acestei acţiuni. Nicăieri în cuprinsul notei nu este menţionată existenţa vreunei legături între neconformităţile identificate, privind aprovizionarea şi gestionarea stocurilor de vaccinuri şi afecţiunile copiilor de la Spitalul de Pediatrie Piteşti. O astfel de legătură ar fi, de altfel, imposibilă din punct de vedere medical, iar orice speculaţie în acest sens este lipsită de fundament.", susţine Guvernul.

Reamintim că ancheta Corpului de Control în cazul bebeluşilor cu SHU a arăta o serie de nereguli grave, precum faptul că pacienţii au fost plimbaţi între spitale. Practic, mai mulţi copiii au fost plimbaţi între Spitalul Judeţean şi cel de Pediatrie din Piteşti, ceea ce a întârziat punerea unui diagnostic şi tratarea corespunzătoare a micuţilor.

Raportul mai arată că Direcţia de Sănătate Publică Argeş a raportat primele probleme la mai bine de două săptămâni de când au fost internaţi primiii copii, iar procedurile de transfer al pacienţilor între spitale nu au fost respectate.

Totodată, controlul a pus în discuţie şi vaccinurile administrate copiilor, unul dintre acestea nu avea autorizaţie de punere pe piaţă.

Astfel, Corpul de Control a constatat că, în perioada 17 octombrie 2013 - 3 februarie 2016, societatea Polisano SRL a livrat, în baza contractelor încheiate cu Ministerul Sănătăţii, către direcţiile de sănătate publică din ţară, peste 940.000 de doze de vaccin hexavalent, din care 11.800 doze vaccin HEXACIMA în ambalaj slovac, 20.042 doze vaccin HEXACIMA în ambalaj bulgăresc şi 107.300 doze vaccin HEXAXIM, destinat pieţei din Kazahstan.

Firma Polisano SRL a fost autorizată să distribuie 107.300 de doze de HEXAXIM, destinat pieţei din Kazahstan, deşi Agenţia Naţională a Medicamentului a comunicat Ministerului Sănătăţii faptul că acesta nu este autorizat pentru punere pe piaţă, deţinând numai o opinie ştiinţifică pozitivă din partea Agenţiei Europene pentru Medicamente.

În consecinţă, Corpul de Control precizează că s-a adresat, pe 7 martie 2016, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru a efectua verificări privind situaţia reală a stocurilor de vaccinuri existente, dar şi calitatea acestora.

Reamintim că 3 bebeluşi au murit şi alte zeci au ajuns în spitale, în stare gravă de sănătate. Cauza infectării copiilor a fost pusă iniţial pe seama produselor Lactate Brădet, pista dovedindu-se ulterior falsă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor