Guvernul mai taie, în secret, din dreptul la viaţă privată şi la informare

În stilul de acum consacrat în România, Codul Penal şi Codul de Procedură Penală au fost modificate, pe şest, prin ordonanţă de urgenţă. Unele dintre modificările adoptate "la secret" de Guvern afectează drepturi fundamentale cum ar fi dreptul la viaţă privată şi dreptul la un proces echitabil, susţine APADOR-CH.
Cladirea Guvernului acoperită de un drapel uriaş.
Cladirea Guvernului acoperită de un drapel uriaş. (Ioana Florea Nuţ/ Epoch Times România)

APADOR-CH protestează faţă de modul neloial în care Guvernul a procedat la modificarea legislaţiei penale (Codul Penal şi Codul de Procedură Penală), printr-o ordonanţă de urgenţă ţinută cu stricteţe "la secret” până în momentul adoptării, mai ales în condiţiile unor modificări de amploare (peste 150 de modificări, în total).

Potrivit organizaţiei, deşi este rezonabilă o intervenţie legislativă de urgenţă în privinţa punerii de acord a codurilor cu deciziile Curţii Constituţionale şi pentru implementarea unor directive europene pentru care procedura de infringement este iminentă, în condiţiile în care Parlamentul nu poate sau nu doreşte să-şi exercite funcţia de legiuitor, trebuie remarcat că printre numeroasele modificări ale Codului de Procedură Penală au fost "strecurate” şi unele texte pentru care nu se poate justifica nici necesitatea corelării cu deciziile Curţii Constituţionale şi nici necesitatea implementării urgente a unor directive

Mai mult, unele modificări afectează drepturi fundamentale cum ar fi dreptul la viaţă privată şi dreptul la un proces echitabil, arată APADOR-CH, în comunicatul de presă remis Epoch Times.

Una dintre acestea este modificarea art. 153 din Codul de Procedură Penală, constând în eliminarea filtrului judecătoresc, ce era prevăzut, şi în abilitarea procurorului de a cere direct de la bănci, fără încuviinţarea judecătorului, datele financiare ale unei persoane, nu a fost cerută în nicio decizie a Curţii Constituţionale şi nici prin vreo directivă europeană ce trebuie implementată.

"Modificarea art. 153, care elimină filtrul judecătoresc atunci când se dispune o măsură care afectează grav un drept fundamental al omului, dreptul la viaţă privată, garantat în art. 26 din Constituţie şi în art. 8 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului este în acelaşi timp şi o măsură vădit neconstituţională, întrucât art. 115 al. 6 din Constituţie interzice adoptarea de ordonanţe de urgenţă prin care sunt afectate drepturile şi libertăţile prevăzute de Constituţie.", arată APADOR-CH.

Potrivit sursei citate, aceeaşi este şi situaţia abrogării prin ordonanţa de urgenţă a alineatului 1 al art. 228 din Codul de Procedură Penală, care prevedea că după luarea măsurii arestării preventive, inculpatului i se aduc la cunoştinţă, de îndată, în limba pe care o înţelege, motivele pentru care s-a dispus această măsură. Întrebarea care se pune în mod firesc este care era urgenţa abrogării acestui text de lege care reglementa dreptul la informare al persoanei arestate, componentă esenţială a dreptului la un proces echitabil? Abrogarea acestui text nu a fost cerută nici prin vreo decizie a Curţii Constituţionale şi nici prin vreo directivă europeană.

APADOR-CH solicită Guvernului să remedieze aceste încălcări ale Constituţiei şi aminteşte faptul că legiferarea pe ascuns, netransparentă şi neloială nu este o cale democratică de urmat. Asociaţia îşi anunţă intenţia de a folosi procedurile legale pentru eliminarea acestor excese.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne