Judecător CSM: Parlamentul a refuzat să-şi facă treaba în cazul noilor coduri. Chiar nu răspunde pentru pasivitate?
alte articole
Deşi a adoptat noul Cod Penal şi pe cel de Procedură Penală, ale căror texte sunt pe bandă rulantă declarate neconstituţionale, Parlamentul refuză să îşi exercite rolul constituţional şi să remedieze situaţia, astfel că Guvernul a optat, în disperare de cauză, o ordonanţă de urgenţă în acest sens, a explicat judecătorul Horatius Dumbravă, membru al Consiliului Superior al Magistraturii.
"Într-o democraţie parlamentară, cum le place constituţionaliştilor să spună, este firesc ca, prin această practică, Guvernul României să uzurpe în acest fel atribuţiile legislative ale Parlamentului? Prin adoptarea bruscă a unei OUG este ratată tocmai dezbaterea publică amplă de care vorbea, la acea vreme, viitorul ministru. Parlamentul a refuzat să-şi exercite rolul constituţional nesocotind că drepturi fundamentale ale cetăţenilor sunt încălcate prin pasivitatea lui şi punând în pericol de funcţionare autorităţi constituţionale.
Există un interes al unor parlamentari în direcţia asta? Mulţi dintre ei sunt anchetaţi penal sau reprezintă în instanţă ca avocaţi inculpaţi în cauze de mare interes public - este acesta un interes? De a păstra confuzia şi neclaritatea aplicării celor două coduri de către procurori şi de către instanţe?
I se mai poate reproşa Guvernului că a optat, în disperare de cauză, pentru adoptarea ordonanţei de urgenţă? Cum Parlamentul nu răspunde în astfel de situaţii, pare că singura soluţie este ordonanţa de urgenţă. Chiar nu răspunde Parlamentul pentru o astfel de pasivitate? Nu el a adoptat noile coduri penal şi de procedură penală, ale căror texte sunt pe bandă rulantă declarate neconstituţionale?", a scris judecătorul Horatius Dumbravă pe contul său de Facebook.
Guvernul Cioloş a adoptat în şedinţa de miercuri Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală. Detalii aici.