Manifestanţi incendiază o maşină de poliţie în Paris. Patru arestări
alte articole
Ministrul francez de interne Bernard Cazeneuve a declarat că patru persoane au fost arestate după atacul violent de miercuri asupra autovehiculului de poliţie în centrul Parisului.
Poliţia a desfăşurat o rară demonstraţie pentru a denunţa violenţa împotriva forţelor de ordine, când un grup de contra-manifestanţi au atacat un vehicul de poliţie şi l-au incendiat.
O situaţie explozivă
Ofiţerii au descris cum manifestanţii au aruncat un dispozitiv incendiar asupra maşinii poliţiei, forţându-i pe cei doi ofiţeri să iasă afară înainte ca autovehiculul să fie cuprins de flăcări.
Michel Cadot, şeful poliţiei din Paris, a declarat că ofiţerii “se aflau în autovehicul când un dispozitiv incendiar a fost aruncat în interiorul ei”. Declaraţia lui a fost confirmată de imaginile surprinse de o cameră de supraveghere, ce au fost văzute de agenţia de ştiri AFP.
O pancartă cu mesajul “Curcani prăjiţi gratuiţi” a fost lăsată în faţa vehiculului de poliţie incendiat, a susţinut un jurnalist AFP.
Cadot a descris incidentul ca fiind şocant şi a precizat că marchează o “intensificare a violenţei brutale” împotriva forţelor de securitate.
Procurorii au deschis o investigaţie pentru tentativă de omor şi vor fi mai multe arestări. Poliţia şi sursele judiciare au declarat că cel puţin trei dintre persoanele arestate până acum sunt bărbaţi cu vârste cuprinse între 19 şi 21 de ani.
Încrederea publică şifonată
Sprijinul publicului pentru poliţie a crescut după atacurile teroriste din Paris de anul trecut. Dar reputaţia poliţiştilor a fost la scurt timp pătată de o înregistrare video care a surprins doi ofiţeri care ţineau un băiat de 15 ani în timp ce al treilea ofiţer îl lovea cu pumnul. Filmarea a devenit virală pe reţelele sociale.
Aproximativ 30 de investigaţii au fost deschise în legătură cu presupusa brutalitate a poliţiei în timpul recentelor proteste anti-guvern. Politicienii de stânga, precum şi sindicatele din sectorul muncii, au criticat ssever guvernul pentru modul în care a gestionat protestele.
Ofiţeri din poliţie susţin că reputaţia le-a fost “pătată” şi că au devenit “ţapii ispăşitori ai furiei sociale”.
Preşedintele francez Francois Hollande a trimis un “mesaj clar de susţinere a tuturor forţelor poliţieneşti într-o perioadă dificilă”, a declarat purtătorul său de cuvânt. “Trebuie asigurat un echilibru între menţinerea ordinii şi respectarea drepturilor noastre”.
Premierul Manuel Valls a scris pe Twitter că atacul asupra poliţiei “este un atac asupra noastră, a tuturor”.