Federaţia pentru Apărarea Pădurilor: "Grupuri de interese vizează pădurile statului"
alte articole
Federaţia pentru Apărarea Pădurilor a tras joi un nou semnal de alarmă cu privire la faptul că specialiştilor care au experienţă în administrarea pădurilor nu li se permite, cu rea intenţie, să participe la concursurile de selecţie a membrilor în Consiliul de Administrare (CA) al Romsilva, regia ce administrează pădurile statului român.
Reprezentanţii FAP, au atras atenţia, în cadrul unei conferinţe de presă că două ordine ale Ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, respectiv ordinele nr. 610/24.03.2016 şi nr. 892/12.05.2016 îngrădesc dreptul angajaţilor Romsilva să acceadă în Consiliul de Administraţie al regiei.
Cele două ordine de ministru prevăd la art. 3 lit. h) că angajaţii Regiei Naţionale a Pădurilor-Romsilva sunt în situaţia de incompatibilitate cu cea de candidat la selecţia organizată de acest minister pentru funcţia de membru în Consiliul de Administraţie al RNP-Romsilva, ori aceasta este o discriminare şi o încălcare a principiului egalităţii în drepturi din Constituţia României. Mai mult , sunt încălcate şi prevederile OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, precum şi precizările Ministerului Justiţiei nr. 92091/22.12.2014 din care reiese că angajaţilor Romsilva nu li se interzice prin legislaţia în domeniu existentă să se înscrie pentru selecţia în CA.
Această interdicţie poate fi folosită de grupurile de interese pentru a accede la funcţiile administrative de cel mai înalt nivel ale RNP-Romsilva, susţin liderii FAP, arătând că cei ce vor avea de suferit sunt tot românii, care îşi văd ţara din ce în ce mai văduvită de păduri.
"Prin acţiunile noastre, prin pichetări Federaţia a solicitat guvernului şi ministerului de resort soluţionarea grabnica a acestei probleme. Am cerut anularea ordinului 610 şi mai nou, săptămâna trecută a apărut ordinul 892 care de asemenea prevede să fie restricţionate drepturile cetăţenilor români.", a acuzat Marian Stoicescu, preşedinte FAP.
Federaţia pentru Apărarea Pădurilor a mai acuzat că Guvernul refuză sistematic să ofere subvenţii proprietarilor de păduri cu suprafeţe până în 30 ha pentru administrarea şi paza acestor păduri. Or, din cauza neacordării subvenţiilor către proprietarii de păduri, în România sunt peste 600 mii ha păduri în sectorul privat neadministrate, nepăzite, din care 400 mii ha sunt deja distruse. Procesul de distrugere a pădurilor, dată fiind neaplicarea art. 97 din Codul Silvic, continuă, atrage atenţia ONG-ul.
Subvenţia pe care FAP a cerut Guvernului să o acorde proprietarilor de păduri cu suprafeţe până în 30 ha pentru administrarea şi paza lor este de 20 euro/ha anual ceea ce ar reprezenta, la 1.500.000 ha pădure, 30.000.000 euro anual, asta în condiţiile în care prejudiciul creat de grupurile de interese, care s-au constituit pentru tăierea ilegală a 400.000 ha păduri particulare, este estimat la 36 de miliarde de euro.
În lunile noiembrie şi decembrie 2015 Federaţia pentru Apărarea Pădurilor a solicitat Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Departamentului Păduri să se respecte Legea nr. 46/2008 şi în Bugetul de Stat pe anul 2016 să se prevadă fondurile necesare în vederea acordării subvenţiilor proprietarilor de păduri, ceea ce nu s-a întâmplat nici până la ora actuală.
Nu în ultimul rând, FAP mai cere salvarea pădurilor României prin scoaterea sectorului silvic din sfera grupurilor de interese, astfel încât să fie stopate retrocedările ilegale de păduri, corupţia şi furturile de lemn. Grupurile de interese sunt constituite din cei care au coordonat, condus şi au executat tăierile ilegale a 400.000 ha păduri din sectorul privat şi care în prezent vizează pădurile statului şi lemnul pădurilor statului.
Pentru a-şi îndeplini aceste obiective, grupurile de interese urmăresc obţinerea unor reglementări şi acte normative prin care se diminuează rolul şi puterea statului în administrarea pădurilor proprietate de stat, creează instrumente de susţinere a unor campanii de denigrare a structurilor de administrare a pădurilor statului, pentru a compromite aceste structuri şi a unor campanii de denigrare a personalului silvic, manipulează operatori economici împotriva structurilor de administrare a pădurilor statului şi, de asemenea, se implică şi susţin retrocedările ilegale de păduri.
Federaţia pentru Apărarea Pădurilor, organism din care, potrivit lui Marian Stoicescu fac parte specialişti în domeniu, membri ai Academiei Române, Membri ai Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, pensionari silvici, Asociaţia Proprietarilor de Păduri din România etc. va cere din nou în scris Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Departamentului Păduri, anularea celor două ordine de ministru precum şi răspuns la restul problemelor ridicate de FAP.
În cazul în care ministerul nu va da un răspuns satisfăcător, Federaţia va acţionă Ministerul Mediului în instanţă căci, de-a lungul ultimelor luni, FAP a organizat numeroase proteste şi pichete, care nu au fost însă urmate de un dialog real şi în niciun caz de soluţii. Desigur, ar putea urma şi alte proteste şi pichete.
Stoicescu a mai anunţat că în cursul zilei de astăzi şi Consiliul Silvicultorilor Europeni (a cărui preşedinţie este asigurată acum de FAP) a depus o solicitare la Guvern, cerând o întrevedere cu Dacian Cioloş, în care se vor discuta problemele ridicate de FAP.