Obama vizitează Grecia pe fondul speranţelor de reducere a datoriei elene

Barack Obama a sosit marţi în Grecia în ultimul său turneu european în funcţia de preşedinte al SUA. Atena speră că liderul american îşi va folosi influenţa pentru a convinge creditorii ţării să şteargă o parte din datoria sa enormă.
Preşedintele american Barack Obama.
Preşedintele american Barack Obama. (Captură Foto)

Obama, care va fi înlocuit în ianuarie 2017 de republicanul Donald Trump, a fost primit de ministrul elen al Apărării, Panos Kammenos, la aeroportul din Atena la începutul vizitei sale de două zile. Este prima vizită efectuată de un preşedinte american în Grecia de la cea a lui Bill Clinton în 1999.

Preşedintele american urmează să discute despre chestiunea datoriei elene, precum şi despre criza imigranţilor, cu premierul Alexis Tsipras şi preşedintele elen Prokopis Pavlopoulos. În plus, miercuri, Obama va susţine un discurs.

“Considerăm că această vizită va contribui la eforturile pentru reducerea datoriei Greciei”, a declarat pentru Reuters purtătorul de cuvânt al guvernului elen, Dimitris Tzanakopoulos.

“Preşedintele american a declarat în repetate rânduri că doreşte să rezolve această chestiune serioasă înainte să părăsească fotoliul prezidenţial”.

Grecia a încheiat la mijlocul anului trecut un acord pentru un al treilea pachet de salvare financiară (bailout) în valoare de 86 miliarde de euro, dar susţine că are nevoie de o restructurare pe termen lung a datoriei sale pentru a ieşi din cea mai puternică recesiune economică de generaţii.

În acelaşi timp, Grecia are de înfruntat o altă criză: cea a imigranţilor care sosesc din Siria sau alte ţări zguduite de război din Orientul Mijlociu şi Africa, cu intenţia de a ajunge în ţările nordice europene mai bogate. Mii de imigranţi au rămas blocaţi în Grecia după ce ruta Balcanică a fost închisă în acest an pentru a reduce fluxul de refugiaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe