Armata britanică îngrijorată de tancul “revoluţionar” rusesc Armata

Progresul militar înregistrat de Rusia în perioada recentă, în special noul tanc de luptă Armata, a generat temeri în rândul unor ofiţeri militari superiori britanici.
Noul tanc rusesc T-14 Armata. (Captură Foto)
Andrei Popescu
07.11.2016

Serviciile secrete militare britanice au emis un avertisment intern în legătură cu noul tanc avansat de luptă al Rusiei, criticând incapacitatea Londrei de a oferi o soluţie competitivă, conform unui nou raport.

Ministerul britanic al Apărării a susţinut că tancul rusesc T-14 Armata reprezintă un “pas revoluţionar” din punct de vedere a design-ului şi tehnologiei şi a criticat guvernul britanic pentru că nu are un proiect de răspuns în următorii 20 de ani, a raportat duminică ziarul The Telegraph.

“Fără a exagera, Armata reprezintă cea mai revoluţionară schimbare în design-ul unui tanc în ultima jumătate de secol”, conform documentului, care a fost emis după ce un prototip al tancului a fost afişat în luna mai a anului trecut.

Ofiţerul de rang înalt al armatei britanice care a scris documentul ar fi fost uimit de “turela tancului complet automată, digitalizată şi neoperată de un soldat” şi de sistemele sofisticate de radar cu care urma să fie dotat.

Avertismentul se adresează apoi strategiei militare londoneze, sugerând că guvernul britanic a fost prea ocupat cu ameninţarea dispozitivelor explozibile improvizate încât a uitat de pericolele prezentate de tancuri.

Ofiţerul britanic a manifestat apoi îngrijorare faţă de arsenalul superior al Rusiei de 2.500 de tancuri active, care este susţinut de o forţă de rezervă de alte 12.500 de tancuri. Moscova plănuieşte să producă anual 120 de tancuri Armata începând cu 2018, conform avertismentului.

Generalul de Brigadă Ben Barry, care s-a specializat în război terestru înainte să se pensioneze în 2010, a declarat că noul tanc rusesc ar putea depăşi cu uşurinţă tancurile MBT ale NATO. De asemenea, tancul Armata ar prezenta o provocare reală pentru forţele de infanterie ale alianţei militare vestice condusă de SUA, a notat Barry, făcând referire la blindajul tancului şi la turela sa, ce poate fi manevrată fără soldaţi.

Nu este pentru prima dată când comandanţi ai armatei britanice au avertizat împotriva unei ameninţări militare tot mai mari din partea Rusiei.

În ultimele câteva luni, Londra a cerut în mod constant Uniunii Europene să se unească şi să respingă “agresiunea rusească” prin desfăşurarea de forţe militare suplimentare în estul Europei.

Retorica anti-rusă a înfuriat Kremlinul, iar purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, a respins acuzaţiile ca o “isterie rusofobă”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor