Guvernul Grindeanu, acuzat de "o măsluire contabilă jenantă"
alte articole
Imediat ce a fost publicată execuţia bugetară la sfârşit de aprilie 2017, Guvernul Grindeanu a început să se laude cu excedentul şi creşterile de venituri, însă totul este doar o măsluire contabilă jenantă, a atras atenţia sâmbătă, pe pagina sa de Facebook, fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu.
Tehnocratul a amintit de filmul Frumuşica / Pretty Woman. Primele două replici ale personajelor principale, un om de afaceri şi o prostituată, erau următoarele:
EL: Cum te cheamă?
EA: Cum vrei să mă cheme?
"Cam aşa pare că stau lucrurile şi între Dragnea şi Partid, între Partid şi Guvern, între diverşi şefi şi şefi mai mici. Ca să îi facă pe plac marelui conducător şi să mintă frumos poporul... se dă cu var, se schimbă regulile contabilităţii, orice... Verticalitate, profesionalism, dreaptă măsură... toate sunt pentru alte vremuri sau pentru alte meleaguri... nu pentru România, nu pentru vremurile astea", a declarat Vlad Voiculescu.
O măsluire contabilă jenantă
"Ministerul Finanţelor a publicat execuţia bugetară la sfârşit de aprilie 2017, iar Guvernul a început să se laude cu excedentul şi creşterile de venituri. În fapt, Claudiu Năsui (USR) arată cum nu este nimic altceva decât o măsluire contabilă jenantă!", a subliniat Vlad Voiculescu.
1. Subvenţiile pentru agricultură
"Până anul acesta, statul român nu a contabilizat subvenţiile pentru agricultură ca venit la buget sau ca cheltuială. Ceea ce este firesc, nu sunt banii statului, ci ai fermierilor de la Uniunea Europeană. Practic statul dă mai departe exact ce primeşte. Banii doar trec prin conturile sale.
În 2017, în premieră istorică, ca să arate că au crescut veniturile (creştere cu 1000%, da? Nu oricum...) specialiştii în diversiune ai PSD s-au gândit să înregistreze aceste sume la venituri. Astfel dacă ne uităm pe cifre, vedem că exact creşterea sumelor de la UE este aproape perfect contrabalansată de creşterea sumelor care se duc pe proiecte UE. Şi ghiciţi pe ce proiecte? Pe subvenţii în agricultură. Toate acestea ca să poată spune că au crescut veniturile faţă de anul trecut."
2. Impozitul pe venit şi Contribuţiile obligatorii
"Vedem o creştere de 13,4% (1,2 miliarde de lei) la impozitul pe venit şi 14,9% (2,9 miliarde de lei) la contribuţiile obligatorii. A colectat ANAF-ul mai bine? A crescut productivitatea spectaculos în România? Nope. Ce s-a întâmplat este că au crescut salariile bugetarilor semnificativ la începutul anului acesta, ceea ce a dus la o încasare a impozitului pe venit şi a contribuţiilor obligatorii mai mare.
Se vede de altfel: cheltuielile de personal au crescut cu 18,1% ceea ce, evident a dus la o creştere a impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale obligatorii. Statul nu a făcut decât să ia bani dintr-un buzunar şi să-i bage în altul. Pentru ca apoi să se laude cu buzunarul cel plin."