Guvernul din Ruanda înarmează un infam dictator militar congolez

Oficialii militari din Ruanda alimentează un conflict între rebeli şi guvernul din Republica Democratică Congo din vecinătate, a declarat luni Human Rights Watch.
Generalul Bosco Ntaganda, împreună cu alţi ofiţeri pe 24 ianuarie 2009, in Rutshuru, Congo, 75 km la nord de capitala provinciei Goma (Lionel Healing / AFP / Getty Images)
Jack Phillips
05.06.2012

Oficialii militari din Ruanda alimentează un conflict între rebeli şi guvernul din Republica Democratică Congo din vecinătate, a declarat luni Human Rights Watch (HRW).

Oficialii au furnizat rebelilor arme, muniţii şi recruţi şi s-au întâlnit personal cu generalul renegat Boşco Ntaganda, după ce acesta a intrat în ţară, oferindu-i 300 de soldaţi şi arme. Ntaganda a fost acuzat de crime de război de Tribunalul Penal Internaţional (TPI).

HRW a declarat că a trimis în mai o echipă în Republica Democrată Congo şi şi-a documentat concluziile, constatând că mulţi dintre recruţii din Rwanda sunt copii sub vârsta de 18 ani, care au fost obligaţi să efectueze serviciul militar. De asemenea, HRW a constatat că forţele lui Ntaganda au primit grenade, puşti de asalt şi artilerie anti-aeronave.

"Am văzut cum şase oameni au fost ucişi deoarece au încercat să fugă. Au fost împuşcaţi, iar mie mi s-a ordonat să îngrop trupurile lor," a relatat pentru organizaţia de drepturile omului cu sediul la New York, un soldat din Ruanda, care a scăpat ulterior.

Ruandezii care au servit sub Ntaganda fie au fost obligaţi să o facă, fie au fost păcăliţi că vor câştiga un salariu de la armata din Ruanda. "Câţiva dintre cei recrutaţi din Ruanda au descris că au fost luaţi cu forţa de la marginea drumurilor şi din pieţe" din nord-vestul Ruandei, a afirmat grupul de drepturile omului.

HRW a menţionat că doi civili şi aproximativ alte 30 de persoane au fost răpite de soldaţii din Ruanda în timp ce vizionau un film la un cinematograf în aer liber, la mijlocul lunii mai.

Ntaganda este căutat de ani de zile, dar guvernul congolez i-a permis să opereze în interiorul ţării sale cu impunitate. Abia recent, guvernul a promis să-l captureze.

Ruanda şi Congo au fost ambele jucători importanţi în cel de-al doilea război congolez extrem de complicat, care a durat din 1998 până în 2003 şi care s-a soldat cu aproximativ 5 milioane de victime, astfel fiind războiul cu cel mai mare număr de victime din istoria Africii. Efectele războiului sunt simţite şi astăzi în regiune.

Ntaganda a comis cea mai mare parte din crimele sale în 2002 şi 2003, spre sfârşitul războiului, atacând civilii, autorizând folosirea violului şi sclaviei sexuale, jefuind, folosind copii-soldaţi şi alte infracţiuni, potrivit TPI.

Naţiunile Unite au declarat într-un raport de la sfârşitul lunii mai, că forţele lui Ntaganda se luptă cu forţele guvernamentale de la sfârşitul lunii martie, în provincia Kivu de Nord, forţând strămutarea a peste 40.000 de oameni, dintre care unii au fost forţaţi să migreze în Ruanda.

"Rolul jucat de unii oficiali militari ruandezi în sprijinirea şi ascunderea unui criminal de război căutat de TPI nu poate fi muşamalizat", a declarat Anneke Van Woudenberg, cercetător senior pe Africa la HRW. "Guvernul din Ruanda ar trebui să oprească imediat tot sprijinul pentru Ntaganda şi să ajute la arestarea lui."

Human Rights Watch a subliniat că prin furnizarea de arme către dictatorul militar se evită embargoul asupra armelor al Consiliului de Securitate al ONU, impus mai multor facţiuni rebele congoleze care operează în interiorul ţării. Ntaganda este în mod special menţionat pe lista embargoului Consiliului de Securitate.

"Permiterea ca Ntaganda să intre şi să iasă din Ruanda fără teama că va fi arestat, trimite mesajul că Ruanda nu este serioasă în ajutarea distribuirii dreptăţii pentru victimele crimelor de război pe care le-au comis el şi trupele sale", a adăugat Van Woudenberg.

Grupul de drepturile omului a constatat că Sultani Makenga, care a fost comandant sub Ntaganda, a început o revoltă separată împotriva guvernului şi nu mai era aliatul dictatorului rebel. Cu toate acestea, martorii oculari au declarat că forţele lui Ntaganda şi ale lui Makenga sunt de fapt aliniate unele cu altele, subliniind complexitatea situaţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor