Razboiul din Congo insotit de brutalitate sexuala

Natiunile Unite afirma ca intinderea violentei sexuale in Republica Democrata Congo de est este cea mai grava din lume. De la declansarea in regiune a luptelor dintre rebeli si armata congoleza, in urma cu sase saptamani, femeile din estul Republicii Congo spun ca violenta sexuala a atins cote fara precedent.
Aceasta fotografie este facuta la 4 martie 2007 in Kirolirwe, 60 km nord-vest de Goma, si il prezinta pe fostul general Laurent Nkunda vorbind din baza sa din munti. (LIONEL HEALING / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
09.10.2007

Natiunile Unite afirma ca intinderea violentei sexuale in Republica Democrata Congo de est este cea mai grava din lume. De la declansarea in regiune a luptelor dintre rebeli si armata congoleza, in urma cu sase saptamani, femeile din estul Republicii Congo spun ca violenta sexuala a atins cote fara precedent.

Grace s-a nascut in urma cu doua saptamani; si a ramas orfana in aceeasi zi.

Femeile din tabara Mugunga, care adaposteste 80.000 de congolezi stramutati, sunt foarte protectoare cu bebelusul.

Un membru al consiliului de conducere al taberei, Banza Mazamba, a povestit Vocii Americii ororile care li s-au intamplat parintilor lui Grace cand acestia au fugit din satul lor pe data de 23 septembrie.

"Mama si tatal isi paraseau satul de origine, Karuba, cand soldatii lui Nkunda i-au prins," a declarat Mazamba. "Pe tata l-au omorat imediat. Mama era insarcinata cu acest copil. Au omorat-o, i-au taiat stomacul si au scos copilul. O femeie in varsta, o buna samariteana, a gasit copilul pe jos si l-a adus aici."

Femeia in varsta care are grija de Grace a declarat ca laptele donat de alti membri ai taberei s-a terminat.

Grupurile de ajutor umanitar si agentiile Natiunilor Unite nu au putut confirma acest incident; dar afirma ca au fost raportate incidente similare.

Conflictul din Congo de est este la fel de complex, precum este de brutal.

La sfarsitul lunii august, generalul dizident Laurent Nkunda si armata congoleza au avut conflicte in orase si sate din provincia Kivu de Nord. Nouazeci de mii de persoane si-au parasit casele in decurs de sase saptamani din cauza luptelor.

Civilii nu sunt ucisi in masa, spun lucratorii umanitari. Dar se confrunta cu amenintarea atrocitatilor la care ii supune militia cand isi parasesc casele.

In special femeile sunt victime ale violentei.

Patrick Lavand'homme este seful Biroului Natiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare in Goma.

"Cand nesiguranta si dizlocarile cresc, femeile sunt mai vulnerabile si mai expuse riscului de hartuire sexuala," a declarat Lavand'homme. Mica influenta a legii care mai exista dispare complet. Este viol insotit de violenta si umilire fizica. Victimele violurilor sunt fete foarte tinere si chiar baieti foarte tineri."

Cel mai tulburator aspect al violentei sexuale in Congo, sunt de parere multe persoane, este brutalitatea care insoteste violul.

Beatrice Misat este o alta rezidenta a taberei Mugungu. Aceasta explica ce s-a intamplat cu mii de femei din Congo de est.

"Un barbat te tine de maini, altul de picioare, iar un al treilea iti astupa gura cu palma," a povestit Misat. "Daca esti norocoasa, te lasa in pace dupa viol. Dar adesea femeile violate sunt torturate cu bete de lemn la sfarsitul violului. Apoi incepe sangerarea."

Misat a declarat pentru Vocea Americii ca autorii violurilor sunt barbati din toate gruparile armate ale regiunii.

Pe langa fortele lui Nkunda si armata congoleza, in aceasta regiune congoleza exista multe alte grupuri ale militiei armate.

Mayi Mayi sunt bande de soldati de guerila care fac parte din drojdia societatii si care patruleaza prin padurile dese. Unii observatori afirma ca acestia sunt putin mai mult decat niste asasini platiti.

FDLR sunt grupuri ale militiei Hutu avand legaturi cu autorii genocidului din 1994 din Ruanda.

Locuitorii din regiune afirma ca violul a devenit o arma de razboi in urma cu aproximativ 15 ani cand soldatii Hutu responsabili de genocidul din Ruanda au venit in Congo, dand nastere unui conflict devastator de cinci ani.

Angela Kishabagasifa este lucrator al Natiunilor Unite in Bulengo, o tabara in afara asezarii Goma care adaposteste 13.000 de persoane.

Aceasta a declarat pentru Vocea Americii ca cea mai in varsta victima a unui viol pe care a consiliat-o in ultimele doua saptamani avea varsta cuprinsa intre 65 si 75 de ani.

Cea mai tanara victima a unui viol avea patru ani.

"Nu exista respect pentru varsta," a declarat ea. "Si tinerii si batranii sunt deopotriva victime. Cred ca este mai mult o dorinta de a distruge decat de a obtine placere din acest act. Nu este vorba de distrugerea unui dusman. Este vorba de distrugerea femeilor. Nu mai exista respect in Congo de est."

Gruparile umanitare afirma ca este dificil de estimat cate femei au fost violate in Congo de est. "World Children's Fund” apartinand Natiunilor Unite declara ca in 2006 au fost raportate 18.000 de cazuri de viol in trei provincii congoleze printre care si Kivu de Nord.

Dar cifrele sunt probabil mult mai mari, explica Angela Kishabagasifa.

"Femeilor le este rusine sa vorbeasca despre acest lucru sau sa iasa in fata," a declarat Kishabagasifa. "Uneori cand ne plimbam pe langa tabara, femeile ne roaga sa intram discret in casele lor. Ele cred ca daca merg la centrul medical vor fi suspectate ca sunt victime ale unui viol."

In ciuda unei conventii tensionate de oprire a focului in Congo de est, activitatea militara se intensifica iar. Se spune ca fortele armate ale Congo si fortele lui Nkunda isi intaresc pozitiile si isi fac rezerve de arme.

Multi se tem de o noua eruptie a violentei in orice moment. Nimeni nu se teme mai mult de reinceperea luptelor decat femeile si fetele congoleze.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor