Rusia consideră inacceptabilă cererea lui Trump de încetare a focului în 50 de zile

Serghei Riabkov (Eloi Rouyer/AFP via Getty Images *)
Redacţia
16.07.2025

Rusia a respins „ultimatumul” preşedintelui Trump, care cerea Moscovei să semneze marţi un acord de încetare a focului pentru a pune capăt războiului din Ucraina în termen de 50 de zile, calificându-l drept „inacceptabil” şi solicitând continuarea negocierilor, insistând că invazia ordonată de preşedintele Vladimir Putin va continua până la atingerea obiectivelor sale, transmite CBS.

Ca răspuns la ameninţarea preşedintelui Trump de a impune tarife secundare de 100% ţărilor care fac afaceri cu Rusia dacă guvernul lui Putin nu acceptă un acord pentru a pune capăt războiului în acest interval de timp, vice-ministrul de Externe Serghei Riabkov a declarat marţi că „orice încercare de a formula cereri, în special ultimatumuri, este inacceptabilă pentru noi”, potrivit agenţiei de ştiri ruse TASS.

„Trebuie să ne concentrăm pe eforturile politice şi diplomatice. Preşedintele Federaţiei Ruse a afirmat în repetate rânduri că suntem dispuşi să negociem şi că preferăm calea diplomatică”, a declarat Riabkov, potrivit surselor citate. „Dacă nu ne putem atinge obiectivele prin diplomaţie, atunci SVO (războiul din Ucraina) va continua... Aceasta este o poziţie de neclintit. Ne dorim ca Washingtonul şi NATO în ansamblu să o ia în serios.”

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a calificat separat anunţul lui Trump ca fiind „destul de serios”.

„O parte din acesta este adresat personal preşedintelui (rus) Putin. Avem cu siguranţă nevoie de timp pentru a analiza ceea ce s-a spus la Washington”, a declarat Peskov în cadrul briefingului său zilnic de marţi. „Dacă şi când preşedintele Putin va considera necesar, va comenta cu siguranţă acest lucru.

Nu aş vrea să ne grăbim, aşa că să aşteptăm decizia lui Putin cu privire la eventualul său comentariu”, a adăugat el.

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, apropiat al Kremlinului, a calificat declaraţiile lui Trump drept „un ultimatum teatral” într-o postare pe reţelele sociale, adăugând că „Rusiei nu-i pasă”.

Marţi, Trump a declarat că „la sfârşitul celor 50 de zile, dacă nu vom ajunge la un acord, păcat”. Trump a spus la acel moment că „tarifele vor fi aplicate, precum şi alte sancţiuni”, dar a adăugat că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski „nu ar trebui să vizeze” Moscova.

Luni, în Biroul Oval, alături de secretarul general al NATO, Mark Rutte, preşedintele Trump a declarat: „Suntem foarte nemulţumiţi, eu unul, de Rusia”. El a anunţat, de asemenea, un acord prin care SUA vor vinde arme suplimentare aliaţilor săi din NATO, cu înţelegerea că aceştia vor trimite apoi armele în Ucraina.

„Nu le cumpărăm, dar le vom fabrica, iar ei vor plăti pentru ele”, a declarat Trump.

„Este ceva cu adevărat important”, a declarat Rutte. „Decizia este că doriţi ca Ucraina să aibă ceea ce are nevoie pentru a se menţine şi a se putea apăra împotriva Rusiei, dar doriţi ca europenii să plătească pentru asta, ceea ce este absolut logic.”

Trump şi-a exprimat din nou frustrarea faţă de Putin, pe care l-a numit recent „complet nebun” pentru că a ordonat atacuri asupra zonelor civile din Ucraina. Luni, Trump a sugerat că autocratul rus are obiceiul de a spune un lucru şi apoi să facă altul.

„Întotdeauna închid telefonul şi spun: «A fost o conversaţie plăcută». Apoi sunt lansate rachete asupra Kievului sau a altui oraş şi spun: «Ciudat»”, a declarat domnul Trump. „După ce se întâmplă asta de trei sau patru ori, spui că discuţiile nu înseamnă nimic.”

Întrebat într-un interviu acordat BBC News, partenerul CBS News, dacă a renunţat să mai încerce să negocieze cu liderul rus, Trump a răspuns: „Sunt dezamăgit de el, dar nu am terminat cu el. Dar sunt dezamăgit de el.”

Rusia a lansat invazia pe scară largă împotriva Ucrainei pe 24 februarie 2022. Atacul, la care au participat zeci de mii de soldaţi în uniformă şi baraje de rachete, a avut loc după ce Rusia a anexat unilateral Peninsula Crimeea, sprijinind forţele separatiste din regiune.

Deşi Rusia a menţinut controlul asupra Crimeei şi a instalat propria administraţie acolo – împreună cu o vastă zonă din estul Ucrainei capturată în ultimii trei ani – dominaţia sa asupra acestor regiuni nu este recunoscută de SUA, de Naţiunile Unite sau de majoritatea comunităţii internaţionale.

Una dintre cerinţele cheie ale lui Putin pentru încetarea focului în războiul în curs este ca Ucraina şi susţinătorii săi internaţionali să recunoască proprietatea Rusiei asupra a cel puţin unei părţi din teritoriul ocupat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor