UE amână decizia privind al 18-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei

Miniştrii de Externe ai Uniunii Europene nu au reuşit marţi să susţină în unanimitate cel de-al 18-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, din cauza veto-ului menţinut de Slovacia, potrivit DPA.
„Sunt cu adevărat tristă că nu am reuşit să ajungem la un acord astăzi,” a declarat şefa diplomaţiei UE, Kaja Kallas, după reuniunea ministerială de la Bruxelles, unde războiul din Ucraina a fost principalul subiect de pe agendă.
Setul de măsuri punitive propus vizează sectoarele financiar şi energetic ale Rusiei, ca reacţie la refuzul preşedintelui Vladimir Putin de a accepta o încetare a focului necondiţionată în Ucraina.
Sancţiunile au fost însă puse în aşteptare după ce premierul slovac Robert Fico a declarat luna trecută că nu este pregătit să susţină propunerea, invocând îngrijorări legate de importurile de gaze ale Slovaciei.
„Trebuie să spun că am fost foarte aproape să oferim Slovaciei asigurările necesare. Acum mingea este în terenul Slovaciei şi trebuie să finalizăm acest acord”, a spus Kallas.
Toţi cei 27 de membri ai UE trebuie să sprijine noile sancţiuni pentru ca acestea să poată fi implementate.
„Sancţiunile sunt necesare pentru a priva Rusia de mijloacele de a purta acest război. Uniunea Europeană va continua să crească costurile, astfel încât oprirea agresiunii să devină singura cale de urmat pentru Moscova”, a declarat Kallas.
La sosirea la reuniune, ministrul german pentru afaceri europene, Günther Krichbaum, a afirmat că noile măsuri ar trebui adoptate „cât mai repede posibil.”
„Este important să acţionăm decisiv acum pentru a pune presiune asupra Rusiei şi pentru a oferi Ucrainei o poziţie de negociere cât mai puternică. Numai astfel va fi posibil să se ajungă, în cele din urmă, la un acord echitabil”, a spus el.
Potrivit planurilor, plafonul internaţional al preţului pentru exporturile de petrol rusesc ar urma să fie redus la 45 de dolari pe baril, de la 60 de dolari, dar măsura nu a primit sprijin unanim nici la reuniunea G7 de luna trecută.
„Chiar dacă americanii nu sunt de acord, dar ceilalţi membri G7 susţin măsura, atunci vom merge mai departe cu ea”, a declarat Kallas.
Şefa diplomaţiei europene a salutat anunţul SUA privind trimiterea de arme defensive Ucrainei, adăugând că speră „să primească tot ce li s-a promis”.
Miniştrii UE au discutat, de asemenea, despre războiul declanşat de Rusia împreună cu omologul ucrainean Andrii Sîbiha, care a participat prin videoconferinţă.
Situaţia din Orientul Mijlociu s-a aflat şi ea pe agenda reuniunii, după ce UE a anunţat săptămâna trecută un acord cu Israelul privind îmbunătăţirea accesului umanitar în Gaza.