Cu teoriile conspiraţiei privind cazul Epstein, Trump se confruntă cu o criză pe care el însuşi a provocat-o [Associated Press]

În timp ce susţinătorii săi protestează vehement împotriva refuzului Departamentului Justiţiei de a face publice documentele mult mediatizate din ancheta privind traficul sexual al lui Jeffrey Epstein, strategia preşedintelui Donald Trump a fost aceea de a minimiza importanţa acestei chestiuni, potrivit AP News.
„Nu înţeleg care este interesul sau fascinaţia”, a declarat Trump reporterilor marţi.
Care este problema lui? Că abordarea „nu e nimic de văzut aici” nu funcţionează pentru cei care au învăţat de la el că nu trebuie să renunţe până când cele mai ascunse şi întunecate secrete ale guvernului nu sunt dezvăluite.
Săptămâna trecută, Departamentul de Justiţie şi FBI au renunţat brusc la ideea că există o listă de clienţi ai lui Epstein, formată din elite care au participat la traficul de fete minore organizat de bogatul finanţist newyorkez. Trump a apărat-o rapid pe procuroarea generală Pam Bondi şi a mustrat un reporter pentru că a îndrăznit să întrebe despre documente.
Reacţia online a fost rapidă, adepţii cerând transparenţă şi numindu-l pe preşedintele republican „deconectat de la realitate”.
Comentariile lui Trump adresate reporterilor marţi, la întoarcerea la Washington dintr-o scurtă călătorie la Pittsburgh, au fost doar cele mai recente dintr-o campanie de câteva zile menită să potolească scandalul. El a calificat cazul Epstein drept „destul de plictisitor” şi a spus că „au fost furnizate informaţii credibile”.
„Nu înţeleg de ce cazul Jeffrey Epstein ar interesa pe cineva”, a menţionat el.
Încercarea de a „pune duhul înapoi în sticlă”
În weekend, Trump a folosit platforma sa Truth Social pentru a încerca să îşi cheme susţinătorii să renunţe la urmărirea lui Epstein, pe fondul unor informaţii cu privire la dispute între Bondi şi directorul adjunct al FBI, Dan Bongino, pe această temă. El a sugerat că agitaţia submina administraţia sa – „totul din cauza unui tip care nu moare niciodată, Jeffrey Epstein”.
Acest lucru nu a reuşit să-i calmeze pe susţinătorii lui Trump, care l-au îndemnat să facă publice dosarele, altfel riscând să-şi piardă baza electorală.
Criza politică este deosebit de dificilă pentru Trump, deoarece este una pe care el însuşi a creat-o. Preşedintele a petrecut ani de zile alimentând teorii obscure şi îmbrăţişând propaganda influenţată de QAnon, care îl prezintă ca singurul salvator care poate demola „statul paralel”.
Acum că Trump conduce guvernul federal, comunitatea pe care a ajutat-o să se construiască se întoarce să-l bântuie. Aceasta cere răspunsuri pe care el fie nu este în măsură, fie nu doreşte să le ofere.
Întrebat marţi dacă Bondi i-a spus că numele său apare în dosarele Epstein, Trump a răspuns că nu. El a lăudat modul în care ea a gestionat cazul şi a spus că ar trebui să facă public „tot ce consideră credibil”. Dar el a susţinut, de asemenea, că documentele prezintă probleme de credibilitate, sugerând, fără a cita dovezi, că acestea au fost „inventate” de fostul director al FBI, James Comey, şi de foştii preşedinţi Barack Obama şi Joe Biden, ambii democraţi. Bondi a refuzat să discute dosarele Epstein marţi, în timpul unei conferinţe de presă despre traficul de droguri.
„Presupunerea greşită pe care Trump şi alţii o fac este că pot răspândi teorii conspiraţioniste fără niciun fel de repercusiuni. Cazul Epstein este un exemplu clar că este greu să pui duhul înapoi în lampă”, a declarat Matt Dallek, politolog la Universitatea George Washington.
O problemă care nu dispare
Declaraţia de două pagini a Departamentului Justiţiei şi a FBI de săptămâna trecută, în care se afirmă că Epstein nu deţinea o listă de clienţi, a tulburat susţinătorii lui Trump, care au făcut referire la declaraţii anterioare ale mai multor oficiali ai administraţiei, potrivit cărora lista ar trebui dezvăluită.
Bondi a sugerat în februarie că un astfel de document se află pe biroul său, în aşteptarea examinării, deşi săptămâna trecută a afirmat că se referea în general la dosarul Epstein, nu la o listă de clienţi.
Influencerii conservatori au cerut să vadă toate dosarele legate de infracţiunile lui Epstein, chiar dacă Trump a încercat să pună capăt acestei probleme.
Comentatorul de extremă dreapta Jack Posobiec a declarat sâmbătă, la Summitul de acţiune studenţească Turning Point USA, că nu se va odihni „până când nu vom ajunge la o comisie completă pentru dosarele lui Jeffrey Epstein”.
Postarea lui Trump din weekend a îndemnat susţinătorii să se concentreze pe investigarea democraţilor şi arestarea criminalilor, în loc să „petreacă luni de zile uitându-se la aceleaşi documente vechi, inspirate de stânga radicală, despre Jeffrey Epstein”. Consilierul său pentru securitate naţională din primul mandat, generalul în rezervă Michael Flynn, l-a implorat să se răzgândească.
„@realdonaldtrump, te rog să înţelegi că AFACEREA EPSTEIN nu va dispărea”, a scris Flynn.
Alţi aliaţi ai lui Trump continuă să ceară răspunsuri, printre ei numărându-se şi activista de extremă dreapta Laura Loomer, care a cerut demisia lui Bondi. Ea a declarat duminică pentru buletinul informativ Playbook al Politico că ar trebui numit un consilier special pentru a investiga modul în care au fost gestionate dosarele Epstein, care a fost găsit mort în celula lui din închisoarea federală în 2019, la câteva săptămâni după arestarea sa.
Preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, a declarat într-un interviu, publicat marţi, acordat influencerului de dreaptă Benny Johnson că este „pentru transparenţă” şi că doreşte ca Bondi să „dezvăluie totul si să lase poporul să decidă”. El a afirmat că Departamentul Justiţiei trebuie să se concentreze pe criminalitate şi alte priorităţi, inclusiv alegerile şi anchetarea actblue, cea mai importantă platformă de strângere de fonduri a democraţilor.
Experţii care studiază teoriile conspiraţiei au avertizat că mai multă transparenţă nu va face neapărat să dispară naraţiunile fanteziste.
„Pentru o parte dintre adepţii teoriilor conspiraţiei, niciun fel de dovezi contradictorii nu vor fi suficiente”, a declarat Josephine Lukito, care studiază teoriile conspiraţiei la Universitatea din Texas, Austin.
Trump şi colegii săi şi-au întins propria capcană
Preşedintele şi multe personalităţi din administraţia sa – inclusiv Bondi, Bongino şi directorul FBI Kash Patel – şi-au câştigat capitalul politic de-a lungul anilor, în parte prin încurajarea teoriilor conspiraţioniste infirmate.
Acum, ei au sarcina de a încerca să dezvăluie dovezile pe care au susţinut mult timp că există – o provocare care a cuprins întregul guvern.
Săptămâna trecută, administratorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Lee Zeldin, a postat pe X ceea ce părea a fi o susţinere a unei teorii conspiraţioniste potrivit căreia urmele lăsate de avioane eliberează substanţe chimice din motive potenţial nefaste. Dar o a doua postare a lui Zeldin a subliniat linia subţire pe care administraţia Trump încearcă să o urmeze, oferind un link către o nouă pagină de pe site-ul EPA care, în esenţă, demitizează teoria.
Valoarea invenţiilor conspirative este că ajută oamenii să obţină putere politică, a spus Russell Muirhead, care predă ştiinţe politice la Dartmouth College. El a spus că Trump a fost priceput în a exploata acest lucru.
Dar cazul Epstein aduce provocări unice, a spus el. Asta pentru că are rădăcini în adevăr: un finanţist bogat şi cu relaţii a petrecut ani de zile abuzând de un număr mare de fete tinere, în timp ce scăpa de justiţie.
Aşadar, Trump trebuie să prezinte adevărul şi să dea dovadă de transparenţă în această chestiune, a spus Muirhead. Dacă nu o va face, „o mare parte dintre susţinătorii săi cei mai entuziaşti şi devotaţi îşi vor pierde încrederea în el”.
O distragere a atenţiei potenţial costisitoare
Rivalii lui Trump au profitat de diviziunile din dreapta cu privire la Epstein.
Democraţii au încercat să profite de controversă, mai mulţi parlamentari cerând publicarea tuturor dosarelor Epstein şi sugerând că Trump ar putea opune rezistenţă deoarece el sau cineva apropiat lui apare în ele.
Marţi, PAC-ul majorităţii democrate din Camera Reprezentanţilor a trimis un memoriu prin e-mail în care numea pe unii republicani din Camera Reprezentanţilor. În document se afirmă că aceştia sunt „complici” ai administraţiei Trump deoarece au cerut publicarea dosarelor Epstein, dar apoi au votat împotriva unui amendament democratic care viza publicarea acestora.
Conservatorii şi-au exprimat îngrijorarea că abordarea lui Trump în cazul Epstein le-ar putea afecta rezultatul la alegerile de la jumătatea mandatului.
„Pentru ca acest lucru să dispară, veţi pierde 10% din mişcarea MAGA”, a declarat podcasterul de dreapta Steve Bannon în cadrul summitului Turning Point USA Student Action Summit, vineri.
Există, de asemenea, provocarea guvernării.
Bondi şi Bongino au avut o discuţie tensionată săptămâna trecută la Casa Albă cu privire la o poveste despre Epstein, potrivit unei persoane familiarizate cu problema, care a vorbit sub condiţia anonimatului pentru a discuta o conversaţie privată.
Iar Loomer, care este apropiată de Trump, a declarat vineri că i s-a spus că Bongino „se gândeşte serios să demisioneze”. FBI a refuzat să comenteze.
Dallek, profesorul de la Universitatea George Washington, a declarat că este alarmant faptul că oficiali de rang înalt ai forţelor de ordine din ţară se ceartă pe o teorie a conspiraţiei.
„Este posibil ca, la un moment dat, alegătorii să observe că lucrurile pe care le doresc sau le aşteaptă de la guvern nu se realizează, deoarece persoanele responsabile sunt fie incompetente, fie se ocupă de lucruri neimportante. Cine îndeplineşte misiunea FBI de a proteja poporul american?”, a spus el.