Guvernul anunţă o "schemă integrată" pentru combaterea sărăciei

Dacian Cioloş va pune curând în dezbatere un plan anti-sărăcie, care, potrivit premierului, îşi propune să creeze o plasă de siguranţă pentru cei supuşi riscului de sărăcie, indiferent de vârstă.
Dacian Ciolos (Eugen Horoiu)
Loredana Diacu
10.02.2016

Premierul Cioloş a anunţat miercuri că Guvernul său a elaborat o "schemă integrată" vizând combaterea sărăciei, schemă ce include peste 70 de măsuri care se adresează tuturor categoriilor de vârstă.

”Avem în România foarte mulţi oameni supuşi riscului de sărăcie, dintre care, 1,7 milioane sunt copii, cu riscurile mai mari în mediul rural. Pornind de la faptul că avem o strategie anti-sărăcie, care nu vrem să rămână doar la nivel de strategie şi de documente, am cerut doamnei ministru Costea împreună cu domnul vicepremier Dîncu şi consilierilor de la cancelarie să vină cu un plan prin care să se canalizeze fonduri de la bugetul naţional şi fonduri europene pentru măsuri care există deja dar unele dintre ele sunt insuficient folosite, pentru măsuri noi sau proiecte pilot dezvoltate de anumite structuri neguvernamentale, care şi-au demonstrat eficienţa şi pe care vrem să le generalizăm”, a declarat Cioloş, în cadrul şedinţei de Guvern.

Potrivit premierului, Guvernul şi-a propus o "schemă integrată", organizată pe etape din viaţă, pentru a se crea ”o plasă de siguranţă pentru cei supuşi riscului de sărăcie, indiferent de vârstă”, pornind de la naştere până la sfârşitul vieţii.

Pentru preşcolari, obiectivul este să se completeze programul naţional ”Fiecare Copil la Grădiniţă”, astfel încât copiilor să li se asigure rechizite, haine, vitamine. Guvernanţii mai vor să se asigure că, la naştere, toţi copiii vor putea fi vaccinaţi şi vor primi identitate: ”Sunt familii care nu au domiciliu fix, aşa încât sunt copii care rămân fără identitate şi rămân excluşi", a precizat Cioloş.

Guvernanţii îşi mai propun reducerea gradului de abandon şcolar prin extinderea, cu bani europeni, a programului ''A doua şansă'' şi a programelor localizate la nivelul unor regiuni, şi a altor programe, momentan regionale, precum Teach for România, sau Învăţător pentru România, Caravana Medicală la Sate, programe dezvoltate de tineri ONG-işti români.

În ceea ce-i priveşte pe tinerii care au abandonat şcoala şi nu au şanse la un loc de muncă, Cioloş a precizat că se aşteaptă la o abordare proactivă a agenţiilor de ocupare a forţei de muncă, prin dezvoltarea unor programe de asistenţă care să-i ajute pe tineri să se integreze sau să-şi continue studiile.

Pentru cei mai în vârstă, Guvernul îşi propune programe care să promoveze ideea îmbătrânirii active şi recunoaşterea de către stat a eforturilor pe care persoanele în vârstă le fac la nivel social:

"Ne gândim la un program numit Bunicii comunităţii, astfel încât persoanele în vârstă care sunt disponibile să îngrijească copii să o facă în cadru organizat."

Premierul a mai anunţat că vicepremierul Dîncu are în proiect, pentru familii, un pachet de legi de locuire, care să ajute la clarificarea situaţiei locuinţelor sociale şi un program de microgranturi pentru familiile sărace care au nevoie de investiţii uşoare pentru a-şi asigura o locuinţă "cu decenţă minimă."

"Împreună cu ministrul Aura Răducu, pentru a putea finanţa aceste programe, care o parte sunt acoperite din bugetul naţional, am lucrat la o adaptare a ghidurilor pentru diferitelor programe operaţionale naţionale, astfel încât să existe compatibilitate şi coerenţă între diferitele măsuri şi programe sectoriale şi aceste obiective”, a mai susţinut premierul.

Dacian Cioloş a precizat că astăzi va avea loc o prezentare generală a acestui pachet în Guvern, apoi, în zilele următoare, va fi organizat un eveniment în care vor fi prezentate în detaliu cele 74 de măsuri din program, pentru a fi discutate cu ONG-urile din domeniul social, cu mediul academic, autorităţile locale, pe scurt, cu toţi cei care ar putea fi utilizatori ai acestor instrumente.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor