Maia Sandu: ”Fără alegeri anticipate există un risc major ca democraţia să fie compromisă total în R. Moldova” (interviu)

Fostul Ministru al Educaţiei din Republica Moldova a explicat într-un amplu interviu acordat Epoch Times care sunt riscurile amânării alegerilor anticipate şi cum va fi forţat guvernul Filip să facă reforme. Maia Sandu consideră că nu se poate vorbi despre unirea cu România ca o soluţie în viitorul apropiat.
Matei Dobrovie
10.02.2016

alte articole

Maia Sandu (Epoch Times România)
Matei Dobrovie
10.02.2016
Se încarcă player-ul...

"Există un risc ca pro-ruşii să vină la putere în caz de alegeri anticipate, dar alegerea este între un rău cert, dovedit, care este acest sistem oligarhic, care doar se numeşte pro-european dar nu este în esenţă un guvern proeuropean, şi un rău potenţial, care ar fi situaţia în care partidele noi, de centru dreapta, nu reuşesc să se mobilizeze şi respectiv să vină în Parlament cu majoritate.

Există nişte riscuri, de aceea spunem că trebuie să ne luăm ceva timp pentru alegeri anticipate, să ne pregătim, să ne consolidăm. În acelaşi timp, dacă nu aveam alegeri anticipate, există un risc major ca democraţia să fie cu totul compromisă în R. Moldova. Asta am văzut în ultimii ani, dar mai ales în ultimele luni, acest fenomen de capturare a statului de către un grup de persoane, de către un partid, şi folosirea acestor instituţii în interes personal, nu în interesul cetăţeanului. Acesta este lucrul care ne sperie cel mai mult acum", a declarat Maia Sandu pentru Epoch Times.

* * *

Epoch Times: Cărui electorat se adresează Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) pe care-l veţi înfiinţa? Vă adresaţi numai generaţiei tinere active pe reţelele de socializare, diasporei, sau vizaţi un electorat mai larg?

Vrem să construim un partid altfel, care are la bază democraţie internă, corectitudine, transparenţă în finanţare, astfel încât şi atunci când ajungem la guvernare să punem la bază aceleaşi principii – meritocraţie, profesionalism, oameni integri şi lupta cu corupţia, pentru că acesta este subiectul de îngrijorare major pe agenda societăţii moldoveneşti.

Aţi făcut referire la tineri şi reţele de socializare. Suntem un grup de iniţiativă cu resurse foarte puţine şi folosim cele mai ieftine formule de comunicare. Reuşim să ajungem în special la tinerii din ţară şi din diasporă, dar bineînţeles că vom căuta şi alte căi de comunicare pentru oamenii care nu folosesc reţele de socializare şi nu fac parte din categoria tinerilor, dar sunt la fel de supăraţi de modul în care Republica Moldova este guvernată astăzi şi care-şi doresc o schimbare a clasei politice.

Cum staţi cu filialele la nivel local? Câte semnături aţi strâns şi ce paşi mai aveţi de făcut?

În Republica Moldova nu este atât de uşor să înfiinţezi un partid politic. Trebuie să ai cel puţin 4.000 de membri şi trebuie să ai organizaţii de partid în cel puţin jumătate din unităţile administrativ-teritoriale, adică din raioanele ţării. Noi am reuşit în mai puţin de-o lună să adunăm 2.000 de semnături ale potenţialilor membri şi acum mergem în raioane pentru a-i întâlni pe cei care nu pot să vină la Chişinău. Este un proces interesant. Sperăm să nu dureze mai mult de 2-3 săptămâni ca să depunem şi noi actele pentru înregistrare. La Chişinău se vorbeşte despre eventualitatea unor alegeri anticipate şi de aceea trebuie să ne grăbim să nu rămânem în afara acestui scrutin dacă el se întâmplă.

S-a tot vorbit despre faptul că noile forţe anti-oligarhice ar fi dezavantajate în caz de alegeri anticipate. Nu riscaţi să aduceţi forţele pro-ruse la putere şi să fiţi prinşi nepregătiţi?

Există un risc, dar alegerea este între un rău cert, dovedit, care este acest sistem oligarhic care doar se numeşte pro-european, dar nu este în esenţă un guvern pro-european prin acţiuni şi modul cum administrează ţara, şi un rău potenţial, în situaţia în care partidele noi de centru dreapta nu reuşesc să se mobilizeze şi să vină în Parlament cu o majoritate.

Tocmai pentru că există nişte riscuri, trebuie să ne luăm timp pentru alegeri anticipate, să ne consolidăm. În acelaşi timp, dacă aşteptăm alegerile ordinare de peste trei ani de zile, există riscul major ca democraţia să fie cu totul compromisă în Republica Moldova. Acest fenomen de capturare a instituţiilor statului de către un grup de persoane şi un partid şi folosirea lor în interesele acestora, şi nu ale cetăţeanului, ne sperie cel mai mult acum.

Alegerile anticipate ar fi bine să aibă loc nu mai târziu de un an de zile, în toamnă. Cred că este timp destul până atunci să se consolideze partidele de alternativă pe dreapta şi pe centru. În ce priveşte protestele, acestea sunt un instrument de presiune asupra guvernării. Din păcate, guvernarea nu recunoaşte un alt mod de comunicare cu proprii cetăţeni şi proprii votanţi, pentru că foarte mulţi dintre oamenii care vin acum la proteste au votat aceste partide la alegerile parlamentare din 2014 nu pentru că le-au fost foarte dragi, ci pentru că au vrut să menţină parcursul european al R.Moldova.

Acum oamenii şi-au dat seama că este greşit să creadă că aceşti oameni ne pot duce pe acest drum. Am vrut să fiu alături de oameni pentru ca să nu-i descurajăm pe cei care vor o guvernare mai bună.

Evident că guvernarea se bucură să aibă motive să descurajeze apariţia unor partide de opoziţie care promovează altfel de valori. Apariţia în prim-plan a unor oameni cu probleme de integritate nu face foarte credibil protestul ca luptă împotriva corupţiei.

Ce soluţie vedeţi pentru Republica Moldova? Ţara se confruntă cu crize multiple, economică, financiară, politică... Instituţiile stau să se prăbuşească. Aţi declarat că nu vă aşteptaţi ca guvernul Filip să facă reformele absolut necesare. Va fi acest guvern obligat să facă reforme sau vom asista la o prăbuşire a statului, iar unirea cu România va fi ultima soluţie cum spun unii analişti?

Problema unirii ţine de voinţa poporului. Ultimul sondaj arată o creştere a ponderii oamenilor care consideră această opţiune valabilă, dar numărul lor este în continuare foarte mic – 23%, ceea ce demonstrează că nu putem vorbi despre această soluţie în viitorul apropiat.

Este greu de spus ce se va întâmpla în următoarele luni. Cred că noi toţi trebuie să facem eforturi pentru a evita o criză de proporţii. Nu este în interesul nimănui ca această criză să se aprofundeze. Ca urmare, noi, societatea civilă, am venit cu nişte soluţii pentru guvernare, cu o scrisoare în care spunem că alegerile anticipate rămân o necesitate, dar pentru a ajunge civilizat acolo este nevoie ca guvernul să întreprindă câteva acţiuni. Este vorba în primul rând despre modificarea legislaţiei cu privire la sistemul bancar, astfel încât să ne asigurăm că nu mai asistăm la furturi majore, aşa cum s-a întâmplat în trecut.

Am formulat nişte condiţii pentru îmbunătăţirea cadrului legislativ cu privire la formarea şi existenţa partidelor politice. Nu ne dorim ca actualele partide oligarhice să fie înlocuite cu alte partide noi oligarhice.

Sunt şi condiţii menite să slăbească controlul Sistemului oligarhic asupra instituţiilor statului. Ştim sigur că acest Guvern şi Parlament nu vor contribui la demontarea completă a acestui sistem de control a instituţiilor statului şi de consolidarea independenţei acestora, dar cel puţin să punem nişte baze. Împreună cu organizaţiile internaţionale şi partenerii de dezvoltare, trebuie să combinăm presiunea protestului cu pârghia suportului financiar pentru a determina Guvernul să facă nişte paşi, ca să evităm această criză şi să avem alegeri într-un context decent.

Problema unirii ţine de voinţa poporului. Ultimul sondaj arată o creştere a ponderii oamenilor care consideră această opţiune valabilă, dar numărul lor este în continuare foarte mic – 23%, ceea ce demonstrează că nu putem vorbi despre această soluţie în viitorul apropiat.

Veţi avea mesaje specifice şi pentru electoratul din Bălţi şi Găgăuzia?

Bineînţeles. Încercăm să aducem alături de noi oameni care-şi doresc o viaţă decentă acasă. Lumea înţelege că am ajuns aici din cauza corupţiei şi că trebuie să construim altfel de instituţii şi să ne facem toţi mai bine treaba. R.Moldova are o problemă de divizare a societăţii şi pe parcursul celor 25 de ani de la Independenţă nu am reuşit să scăpăm de scindarea între oameni care se uită la est şi oameni care se uită la vest. Avem guvernări proaste de dreapta şi de stânga.

Cred că a existat o mare şansă în 2009, atunci când s-a schimbat puterea şi în locul comuniştilor au venit cei care s-au declarat pro-europeni. Dacă această guvernare ar fi fost cu adevărat pro-europeană, ar fi existat şansa ca o parte dintre oamenii care se uită spre Est să depăşească această divizare geopolitică. Pentru că ei au fost iar decepţionaţi, am revenit la situaţia de bază unde ştim că şi pe stânga şi pe dreapta guvernările sunt proaste, iar oamenii se orientează în funcţie de alte interese, nu de standardele de viaţă pe care ar putea să le asigure pentru toţi o guvernare, indiferent de provenienţa lor etnică.

Toată lumea care-şi doreşte oameni integri la putere, nu tolerează corupţia şi vrea o schimbare în spiritul democratic şi al valorilor europene, este aşteptată, şi vom încerca să comunicăm şi cu ei.

Ce veţi face în cazul în care guvernul Filip va refuza să facă reforme sau le va tergiversa? Guvernul Cioloş a pus anumite condiţii pentru sprijinul financiar dat de România R.Moldova...

Nu cred că Guvernul poate să-şi permită să nu facă nimic pentru că situaţia bugetară este foarte dificilă, iar dacă nu va îndeplini nicio condiţie, riscă să aducă în stradă mult mai mulţi oameni decât a văzut în ultimele luni. Vor veni toţi cei care nu-şi primesc pensiile şi salariile, iar situaţia va fi foarte greu de administrat. Eu cred că Guvernul este tentat să mimeze reforme şi rolul nostru este să monitorizăm foarte strâns.

Au reuşit aşa-zişii pro-europeni să compromită definitiv parcursul european al R.Moldova?

Nu aş fi atât de categorică. Problemele nu sunt în modelul de dezvoltare european, ci aici, la Chişinău cu oamenii care nici nu şi-au propus să implementeze. Ei doar folosesc paravanul integrării europene şi o parazitează. Pericolul este că, dacă amânăm alegerile anticipate, iar aceşti oameni rămân la putere, s-ar putea să avem mult mai puţini oameni interesaţi de acest model de dezvoltare.

Pentru detalii despre unirea forţelor anti-oligarhice şi finanţarea PAS - urmăriţi varianta integrală video a interviului mai sus.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor