Guvernul a promis FMI: Taxe mai mari, ajustarea sectorului public, restructurarea CFR
alte articole
Guvernul a promis Fondului Monetar Internaţional că va continua să ajusteze sectorul public. Totodată, s-a angajat că va permite majorarea taxelor locale la un nivel stabilit de primari, a promis restructurarea "agresivă" a CFR Marfă, dar afirmă că nu va reduce CAS fără lărgirea bazei de impozitare, potrivit Realitatea Tv.
Ajustarea în continuare a dimensiunii sectorului public se va face neînlocuind angajaţii care ies în urma concedierii, demisiei sau pensionării şi prin suprapunerea atribuţiilor angajaţilor.
Guvernul se va asigura astfel că se realizează o încadrare mai rapidă în grila de salarizare din sectorul bugetar, se arată în scrisoarea de intenţie convenită cu FMI în această lună, obţinută de Mediafax.
În luna iunie, Executivul şi FMI au căzut de acord să se elaboreze norme de personal pentru fiecare minister ordonator de credite şi să fie instituită regula de un angajat la şapte posturi vacantate în sectorul bugetar, menţinând cheltuielile de personal în jurul a 7% din PIB.
Taxe pe proprietate mai mari, conform dorinţei primarilor
Un alt angajament al Guvernului în negocierile cu FMI a fost să permită ca majorarea nivelului taxelor pe proprietate, impuse persoanelor fizice, să fie „la latitudinea” autorităţilor locale, pentru a se micşora riscul acumulării de arierate şi înregistrării unui deficit la nivel teritorial.
"Nivelul taxelor pe proprietate pentru persoane fizice poate fi majorat la latitudinea autorităţilor locale", este asigurarea transmisă de Guvern către FMI, în scrisoarea de intenţie convenită în această lună şi obţinută de Mediafax.
Agenţia Mediafax a prezentat săptămâna trecută un proiect de modificare a Codului Fiscal elaborat de Guvern, care stabileşte că impozitele şi taxele locale vor putea fi majorate suplimentar pentru persoanele fizice cu peste 20%, această limită-maximă urmând să fie eliminată pentru proprietarii persoane fizice şi menţinută doar pentru firme.
Modificarea va fi argumentată prin "dificultăţile financiare" ale autorităţilor locale şi necesitatea protecţiei mediului de afaceri.
În prezent, autorităţile administraţiei publice locale pot stabili cote adiţionale la impozitele şi taxele locale faţă de nivelurile aprobate de Guvern doar până la 20%, limită-maximă calculată fără discriminare atât în cazul persoanelor fizice, cât şi în cazul persoanelor juridice.
Restructurarea „agresivă” a CFR
Guvernul şi FMI au decis ca CFR Marfă să fie restructurată "agresiv", reducând costurile de personal, vânzarea vagoanelor vechi ca fier vechi şi oprirea livrărilor către clienţii care au acumulat datorii faţă de companie.
Pentru CFR Marfă a fost elaborat un nou plan trimestrial pentru arierate, care să ajungă la zero datorii, excluzând dobânzile şi penalităţile pentru arieratele existente, se menţionează în scrisoarea de intenţie convenită de Guvern cu FMI şi Comisia Europeană în această lună.
"În pofida eforturilor noastre, privatizarea CFR Marfă nu a fost finalizată înainte de expirarea termenului stabilit în hotărârea de guvern, iar compania continuă să acumuleze arierate, suferind şi o pierdere din exploatare în primele nouă luni ale anului. Pentru a asigura viabilitatea CFR Marfă, intenţionăm să restructurăm agresiv compania şi să continuăm procesul de privatizare", conform Mediafax.
Privatizarea CFR Marfă este estimată să fie finalizată în luna mai 2015.
Conform unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului, CFR Marfă va disponibiliza o parte dintre angajaţi în 2014, aceştia urmând să primească un venit lunar după desfacerea contractului de muncă.
Vânzarea a 51% din CFR Marfă către Grup Feroviar Român nu a putut fi finalizată până la termenul limită, 14 octombrie, deoarece unele bănci creditoare ale CFR Marfă nu au fost de acord cu schimbarea acţionariatului, iar Consiliul Concurenţei nu a dispus de timpul necesar pentru a se pronunţa asupra tranzacţiei.
Scăderea CAS numai după lărgirea bazei de impozitare
Cabinetul Ponta a convenit cu FMI şi CE să scadă cotele de contribuţii de asigurări sociale fără a afecta bugetul, măsurile de compensare fixându-se în principal pe lărgirea bazei de impozitare, unde excepţii importante se regăsesc în prezent la veniturile din drepturi de autor şi PFA.
"Pentru a stimula mediul de afaceri şi a reduce rata efectivă de taxare a muncii, un obiectiv principal al guvernului este o reducere a ratei contribuţiei de asigurare socială. În acest sens, vom căuta să implementăm, în a doua jumătate a anului viitor, o reducere semnificativă a ratei. Orice astfel de reducere va fi derulată fără a avea un impact asupra bugetului, în principal prin măsuri de lărgire a bazei de impozitare. Reducerea va apăra stabilitatea sistemului de asigurare socială, soliditatea finanţelor publice şi va promova obiectivele din program (convenit cu FMI, CE - n.r.). În acest scop, vom derula un studiu de fezabilitate care va fi discutat cu toate părţile interesate. Concluziile studiului vor fi convenite cu CE, FMI şi BM", se arată în scrisoarea de intenţie convenită de autorităţile române cu FMI şi Comisia Europeană.
Guvernul a informat că intenţionează să reducă CAS cu 5 puncte procentuale de la mijlocul anului viitor, după ce nu a a reuşit să convingă experţii internaţionali că ar putea aplica o reducere de 1-2 puncte procentuale de la 1 ianuarie 2014.
Reducerea CAS a fost una dintre solicitările făcute de PNL în cadrul negocierilor, dar în discuţii s-a convenit că în momentul de faţă sunt mai importante alocările pentru majorarea salariilor în sectorul bugetar şi pentru investiţiile derulate de primării.