FMI nu a aprobat oficial amânarea liberalizării preţului la gaze naturale pentru consumatorii industriali

Constantin Niţă (Epoch Times România)
Loredana Diacu
11.11.2013

Departamentul pentru Energie vine să „tempereze” entuziasmul stârnit în prag de iarnă de vestea bună dată de ministrul Constantin Niţă, care anunţase joi că FMI şi Comisia europeană şi-au dat acordul “de principiu” pentru amânarea creşterii preţului la gaze naturale.

Un comunicat de presă dat duminică de Departamentul pentru Energie informează că FMI şi Comisia Europeană şi-au dat într-adevăr acordul de principiu pentru amânarea cu un an, până în 2015, a programului de liberalizare a preţului gazelor naturale destinate consumatorilor industriali, însă nu a luat încă nicio decizie în acest sens şi nici nu s-a adoptat vreo înţelegere cu Guvernul, cu privire la o potenţială extindere a calendarului liberalizării preţurilor la gaz.

Departamentul pentru Energie precizează că, potrivit calendarului asumat de Guvern în acordurile cu Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială, Comisia Europeană, preţurile la gaze naturale urmează să fi liberalizate treptat pentru a atinge un nivel egal cu preţul gazului din import până la data de 31 decembrie 2018 pentru consumatorii casnici, şi până la data de 31 decembrie 2014 pentru consumatorii industriali.

Până în prezent, calendarul de eliminare treptată a preţurilor reglementate la gazele naturale a fost respectat, se informează în comunicatul Departamentului de Energie.

Conştiente de efectul creşterii preţurilor la gaze pentru consumatorii industriali, autorităţile asigură că “sunt interesate să asigure stabilitatea pieţei interne de energie electrică şi gaze naturale, pentru a proteja competitivitatea industriei româneşti”. Un potenţial scenariu de lucru constând în aplicarea unor măsuri de sprijin în privinţa preţului electricităţii şi gazelor naturale pentru consumatorii industriali nu poate fi însă aplicat decât cu acceptul Comisiei Europene.

În cazul în care respectivele măsuri de sprijin nu vor putea fi aplicate în timp util, autorităţile române "ar putea avea în vedere, în urma unor analize fundamentate, solicitarea decalării termenului de 31 decembrie 2014, prevăzut pentru consumatorii industriali cu o anumită perioadă de timp, până la 12 luni, respectiv 31 decembrie 2015", se precizează în comunicatul de presă.

Cu ocazia discuţiilor purtate de delegaţia FMI la Bucureşti cu autorităţile române, fondul monetar a indicat în mod informal că va lua în considerare o astfel de cerere care este fundamentată printr-o analiză atentă, însă nicio decizie sau înţelegere cu privire la o potenţială extindere nu a fost adoptată, precizează sursa citată.

Comunicatul Departamentului de Energie vine la câteva zile după ce Constantin Niţă, Ministrul delegat pentru Energie a declarat la un seminar că FMI şi Comisia Europeană şi-au dat acordul de principiu pentru amânarea cu un an, până în 2015, a programului de liberalizare a preţului gazelor naturale destinate consumatorilor industriali.

"Vrem să amânăm cu un an liberalizarea preţului gazelor pentru consumatorii industriali. Avem un acord de principiu de la FMI şi Comisia Europeană", a declarat joi ministrul Niţă, citat de Mediafax. El a precizat şi faptul că statul român încă nu are acordul definitiv pentru aplicarea acestei măsuri din partea FMI şi CE.

Niţă a mai informat că guvernul lucrează, împreună cu Consiliul Concurenţei, la unele măsuri de sprijin în privinţa preţului electricităţii şi gazelor pentru consumatorii industriali. "Este nevoie de acceptul CE pentru aceste scheme de sprijin. Ar fi frumos dacă am putea să le implementăm din 2014, dar astfel de discuţii durează", a mai declarat Niţă, citat de hotnews.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor