Guvernul a făcut publice condiţiile concesionării activelor aeroportului de la Chişinău

(ERIC PIERMONT / AFP / Getty Images)

Guvernul a făcut publice condiţiile concesionării activelor aeroportului de la Chişinău. Potrivit "Infotag", în documentul publicat în ediţia specială a Monitorului Oficial de luni, se menţionează că, pentru concesionarea activelor întreprinderii de stat şi a terenului ce îi aparţine, compensaţia va fi de cel puţin 1% din veniturile întreprinderii, cu perioada de graţie de cinci ani.

Suma investiţiilor este de 230 mil. euro, ce va fi transferată în trei etape. Prima, de 40 mil. euro pentru lucrările de extindere a terminalului, construcţia parcării auto, modernizarea pistei de decolare, a peronului, sistemului de iluminare şi a drenajului.

A doua etapă prevede investirea a 110 mil. pe o perioadă de doi ani, după obţinerea unui flux de 2,6 mil. de pasageri. Banii vor fi utilizaţi pentru construcţia unui terminal nou, a terminalului cargo şi extinderea parcării auto.

A treia etapă prevede investirea a 80 mil. euro pe o perioadă de doi ani, după obţinerea unui flux de 3,2 mil. de pasageri - pentru modernizarea aerodromului, extinderea noului terminal şi a parcării auto, modernizarea infrastructurii. Lucrările trebuie începute nu mai târziu de douăsprezece luni după semnarea contractului de concesionare.

Concesionarul nu are dreptul să înstrăineze sau să amaneteze aeroportul fără acordul proprietarului. 80% din lucrătorii întreprinderii date în concesie, trebuie să fie cetăţeni ai Republicii Moldova. În cazul în care concesionarul nu îşi îndeplineşte obligaţiile stipulate în contract, acesta este reziliat înainte de termen.

Anual, până la data de 30 aprilie, concesionarul este obligat să prezinte raportul privitor la starea financiară pentru anul precedent şi raportul companiei internaţionale de audit despre fiabilitatea situaţiei financiare a acesteia, de asemenea şi raportul privind investiţiile efectuate.

Aeroportul Internaţional Chişinău reprezintă principala poartă aeriană a R.Moldova. La începutul lunii octombrie 2013, fluxul de pasageri a depăşit cifra de un milion. Cele mai solicitate direcţii în luna septembrie au fost spre : Moscova (23,88%), Antalya (15,13%), Istanbul (9,94%), Munchen (5,98%), Verona (5,55%), şi Viena (5,01%). În cadrul aeroportului activează 19 companii aeriene în 29 de direcţii.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei pentru prevenirea şi combaterea crimelor economice şi corupţiei, Andrei Donică, "Hotărârea Guvernului Republicii Moldova nr. 438 de a transmite în concesiune Aeroportul din Chişinău Consorţiumului rus "Avia-Invest" a fost adoptată cu încălcări grave".

Luni, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la "Infotag", el a atras atenţia asupra faptului că hotărârea este datată oficial cu ziua de 19 iunie 2012.

"Noi am verificat, în această zi nu a avut loc şedinţa Cabinetului de miniştri. Acestea s-au ţinut în zilele de 13 şi respectiv, 21 iunie. Rezultă că hotărârea definitivă a Guvernului nr. 321 din 30 mai 2012 privind concesionarea aeroportului s-a întemeiat pe un document care nu are forţă juridică", este de părere Donică.

Acesta a remarcat, de asemenea, că "hotărârea falsă cu referire la aeroport, din 19 iunie 2012, a fost semnată de către trei demnitari: premierul de atunci Vlad Filat, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr şi Veaceslav Negruţă, care deţinea funcţia de ministru al Finanţelor".

"În realitate, nu miniştrii au decis soarta acestui obiect strategic pentru toţi cetăţenii Moldovei, ci cei trei demnitari. Ei aveau un obiectiv concret", consideră Donică.

El a evidenţiat şi un alt fapt curios, că în ziua de 11 iunie 2012 a avut loc şedinţa Consiliului naţional privind parteneriatul public-privat, care a fost prezidată de Vlad Filat.

"Pe ordinea de zi a existat problema concesionării Aeroportului Chişinău, însă Consiliul a decis să nu o propună pentru examinare Cabinetului de miniştri. După aceea iese la iveală un document "curios" de la şedinţa Guvernului, care de fapt nu a avut loc", a spus apărătorul normelor de drept.

Donică a supus atenţiei şi faptul că Parlamentul a aprobat urgent afacerea privind aeroportul, la 30 mai 2013, proiectul în acest sens fiind depus deja de Guvernul premierului Iurie Leancă. "Leancă, însă, la acel moment nu putea fi considerat şef al Cabinetului de miniştri cu drepturi depline.

Conform Constituţiei, Guvernul intră în drepturi după depunerea jurământului în faţa preşedintelui, care, în cazul nostru, a avut loc la 31 mai 2013", a subliniat Donică.

În opinia sa, situaţia privind concesionarea aeroportului - neanunţarea unui concurs deschis, falsificarea documentelor şi denaturarea actelor oficiale - au fost provocate cu un singur scop: de a transmite obiectul unui anumit agent economic.

"Noi dorim ca adevărul despre afacerile dubioase ale autorităţilor să devină cunoscut de către cât mai mulţi cetăţeni, sub privirile cărora este furată proprietatea publică ce a mai rămas", a conchis Donică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe