Aeroportul Internaţional Chişinău, dat pe mâinile ruşilor

(JOSEP LAGO / AFP / Getty Images)

Aeroportul Internaţional Chişinău va fi administrat de compania rusească "UK Komaks", care aparţine fraţilor miliardari Bajaev din Daghestan. Timp de 49 de ani, ruşii vor trebui să investească 244 de milioane de euro în infrastructură. Decizia executivului este dur criticată de unii experţi, care vorbesc de interese la nivel de grupuri decizionale. Ei spun că noul gestionar nu-şi va putea onora obligaţiunile, iar călătorii vor avea de pierdut.

Implementarea proiectului va începe peste două luni. Chiar dacă Guvernul spune că a inclus în contract sisteme de monitorizare, prin intermediul penalităţilor, experţii economici cred că aceste pârghii vor fi ineficiente. Şi asta pentru că, potrivit lor, statul nu va putea verifica suma investiţiilor, dar nici nu va putea influenţa politica de formare a taxelor aeroportuare. Din acest motiv s-ar fi retras din cursă cinci investitori importanţi din Europa, astfel încât la licitaţie au participat doar două companii, ambele din Federaţia Rusă.

Ministrul Economiei, Valeriu Lazăr a menţionat că documentele de concesionare prevăd mai multe sancţiuni în cazul în care concesionarul nu-şi va îndeplini obligaţiunile, de la stabilirea penalităţilor până la anularea contractului de concesionare.

"Avem totuşi încrederea că concesionarul îşi va îndeplini obligaţiunile. Pentru aceasta este nevoie şi de presiuni mai mari din partea societăţii", a spus Lazăr. Întrebat dacă nu ar fi fost mai bine identificarea surselor din buget pentru modernizarea aeroportului, Lazăr a menţionat că asta ar fi însemnat ca tariful pentru biletele avia să fie subvenţionat pentru cei care zboară din contul celor care nu zboară.

Potrivit contractului, compania rusească va trebui să facă investiţii în valoare de 40 de milioane de euro până la sfârşitul anului 2015. Cu aceşti bani, urmează să fie extins terminalul, construită o parcare auto şi modernizată pista de decolare. Mai mulţi analişti au subliniat că proiectul a fost destinat unei companii anume.

Menţionăm că, Publicaţia „Ekonomiceskoie obozrenie” scrie că la concurs au participat şapte companii. Cinci dintre acestea, care gestionează aeroporturile din Paris, Madrid, Londra, Viena şi Houston, s-au retras.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe