Investitorul rus intenţionează să transforme Aeroportul Internaţional Chişinău într-un punct regional de legătură
alte articole
Investitorul rus, care a câştigat concursul de concesionare, intenţionează să transforme Aeroportul Internaţional Chişinău într-un punct regional de legătură. Despre aceasta a comunicat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, vicedirectorul companiei "KOMAKS", Tatiana Semionova, cu care Guvernul a semnat acordul de concesiune pentru următorii 49 de ani.
Potrivit "Infotag", documentul prevede că în bugetul de stat se va transfera 1% din volumul vânzărilor aeroportului, iar investiţiile în modernizarea acestuia vor fi de 244,2 mln. de euro. Potrivit Tatianei Semionova, companiile pe care le reprezintă au experienţă de muncă în ceea ce priveşte administrarea şi modernizarea obiectelor de acest fel.
"Sarcina investitorului nu este doar de a asigura creşterea numărului de pasageri ai aeroportului, dar şi de a crea un punct de transbordare din Europa în Orientul Îndepărtat - în ţările Asiei. Partenerii noştri de la aeroportul din Habarovsk, care fac parte din companiile participante le concesiune, au acest potenţial", a meţionat ea.
Semionova a remarcat că înainte de a participa la concurs, în regiunea Habarovsk a fost desfăşurat un sondaj în rândul clienţilor cărora li s-a solicitat opinia în ceea ce priveşte călătoriile în Europa prin Chişinău.
"Spre mirarea noastră, aeroportul din capitala Moldovei a fost apreciat, oamenii vor ca el să fie punctul de transbordare. Contăm că cel mai mare flux de pasageri vom atrage din Rusia şi Asia", a spus Semionova.
Potrivit viceministrului Economiei, Tudor Copaci, la prima etapă, un grup de experţi independenţi va efectua un audit tehnic al aeroportului, ulterior concesionarii vor propune un plan de acţiuni care urmează să fie acceptat de Guvern. "Deja în 2014 - 2015, contăm că se vor investi 45 de mln. de euro în modernizarea terminalului, clădirea aeroportului, peronului, extinderea şi modernizarea pistelor de decolare-aterizare".
Managerul rus a mai menţionat că la cea de-a doua etapă, investiţiile vor fi de 150 de mln. de euro. Tot atunci va fi construit un nou terminal, vor apărea parcări pentru maşinile de mare capacitate, iar pista de aterizare a aeroportului va fi accesibilă pentru aeronave din categoria "D" - "Boing - 767" şi alte aeronave de asemenea clasă.
"În etapa a treia, ultima - investiţiile vor constitui 49 de mln. de euro. Atunci va fi construit cel de-al doilea terminal şi structura de deservire a pasagerilor - hoteluri, centre comerciale, magazine", a spus managerul.