Guvernatorul Californiei le cere liderilor mondiali să scutească exporturile din acest stat american de tarifele de retorsiune

Guvernatorul statului american California, Gavin Newsom, a anunţat vineri dimineaţă planuri care îndrumă statul să urmărească relaţii "strategice" cu ţările care anunţă tarife de retorsiune împotriva SUA, îndemnându-le să excludă produsele fabricate în California din aceste taxe, relatează Fox News Digital.
"Tarifele lui Donald Trump nu îi reprezintă pe toţi americanii", a declarat Newsom într-un anunţ video postat pe X.
"Şi în numele a 40 de milioane de americani care locuiesc în marele stat California, stâlpul economiei americane ... statul manufacturier dominant din America, starea noastră de spirit este în jurul susţinerii unor relaţii comerciale stabile în întreaga lume".
Surse din administraţia lui Newsom au declarat joi seară pentru Fox News Digital că anunţul a fost un răspuns direct la planul tarifar "Ziua eliberării" al preşedintelui Donald Trump, care stabileşte o taxă de bază de 10% pentru toate importurile în SUA şi unele procente mai mari pentru alţi comercianţi de top.
Newsom a adăugat că a ordonat administraţiei sale să caute noi oportunităţi de "extindere a comerţului" şi de "a reaminti partenerilor comerciali din întreaga lume că statul California rămâne un partener stabil".
Administraţia Newsom este îngrijorată de faptul că industria migdalelor din California, un exportator agricol major, va pierde miliarde de dolari în timp ce naţiuni precum China, India şi Uniunea Europeană iau măsuri pentru a impune tarife de retorsiune.
"Gavin Newsom ar trebui să se concentreze asupra situaţiei scăpate de sub control a persoanelor fără adăpost, a criminalităţii, a reglementărilor şi a preţurilor inaccesibile din California, în loc să încerce să încheie acorduri internaţionale", a declarat vineri dimineaţă purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Kush Desai, pentru Fox News Digital
Statele individuale nu au autoritatea legală de a negocia în mod independent sau de a încheia acorduri comerciale globale privind tarifele, în conformitate cu Constituţia SUA. Politica comercială, inclusiv tarifele, este o competenţă rezervată guvernului federal. Mai precis, Constituţia acordă Congresului autoritatea de a reglementa comerţul cu naţiunile străine în articolul 1 secţiunea 8, iar aceasta include puterea de a impune tarife şi de a negocia acorduri comerciale.
Migdalele, cel mai valoros produs alimentar de export al Californiei, reprezintă aproximativ 20% din vânzările agricole ale statului în străinătate, în valoare de 23,6 miliarde USD, şi 2,5% din totalul exporturilor sale, conform Departamentului pentru Alimentaţie şi Agricultură din California. Statul produce 80% din oferta mondială şi exportă cea mai mare parte a recoltei sale de migdale. Alte exporturi agricole de top includ produsele lactate, fisticul, vinul şi nucile.
California se mândreşte cu a cincea cea mai mare economie din lume, un motor vital pentru o mare parte din creşterea economică a SUA, cu un produs intern brut de 3,9 trilioane de dolari - cu 50% mai mare decât Texas, al doilea cel mai mare stat din ţară. Golden State este cel mai mare importator şi al doilea cel mai mare exportator dintre statele americane, cu peste 675 de miliarde USD în schimburi comerciale bilaterale care susţin milioane de locuri de muncă, au declarat oficialii statului.
Mexicul, Canada şi China sunt, de asemenea, parteneri-cheie pentru California, deoarece aproape jumătate din importurile statului provin din aceste ţări, totalizând 203 miliarde USD din cele peste 491 miliarde USD în bunuri importate de California anul trecut.
Un oficial al biroului lui Newsom a declarat că noile tarife impuse de Trump vor afecta, de asemenea, accesul la bunuri esenţiale, cum ar fi materialele de construcţie, necesare pentru reconstrucţia după incendiile din Los Angeles. În prezent, SUA impune o taxă de peste 14% pe cheresteaua canadiană, rata putând creşte la aproape 27% în 2025.
Oficialii statului au acuzat că tarifele de retorsiune vor provoca "perturbări majore" în lanţurile de aprovizionare transfrontaliere din regiunea California-Baja.
„Pieţele vor exploda”, a declarat Trump joi, la ieşirea de la Casa Albă. „Acţiunile vor exploda, ţara va exploda, iar restul lumii vrea să vadă dacă există vreo modalitate de a încheia o înţelegere.”
„Aceasta este una dintre cele mai importante zile, în opinia mea, din istoria Americii. Este declaraţia noastră de independenţă economică. Ani de zile, cetăţenii americani muncitori au fost nevoiţi să stea pe margine în timp ce alte naţiuni se îmbogăţeau şi deveneau puternice, în mare parte pe seama noastră”, a continuat Trump.
„Dar acum este rândul nostru să prosperăm şi, astfel, să folosim trilioane şi trilioane de dolari pentru a ne reduce impozitele şi a ne plăti datoria naţională, iar totul se va întâmpla foarte repede.”