"Guvernanţii nu gândesc pentru popor, gândesc pentru ei numai!" - "Sănătatea" iese în stradă
alte articole
Mii de sindicalişti din domeniul sănătăţii au protestat, joi, în Capitală, nemulţumiţi că promisiunile de măriri salariale ale PSD-ALDE se dovedesc a fi goale de conţinut, căci, odată cu transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, lefurile nu vor creşte cu 25%, cât le-a promis PSD-ul, ci doar cu 3-4%.
Mai mult, sindicaliştii SANITAS, care au pornit cu miile astăzi în marş dinspre Piaţa George Enescu spre Guvern, se declară nemulţumiţi şi de faptul că sporurile vor fi plafonate, ceea ce va duce la scăderea veniturilor, şi că vor pierde tichetele de masă, începând cu 01 ianuarie 2018. În acest context, sindicaliştii anunţă că s-ar putea ajunge la grevă generală, dacă discuţiile cu Guvernul nu vor ajunge la un rezultat satisfăcător.
"Creşterea de 25% de care vorbeau dumnealor (guvernanţii) va fi de numai 3 sau 4%. Pe urmă e un conglomerat întreg de probleme, este oprirea la 30% a tuturor sporurilor celor ce lucrează în Sănătate. În cei 30% sunt băgate voucherele de vacanţă, voucherul de masă, turele lor, sâmbăta şi duminica.... Continuitatea e de 29%. Păi 1%... nu poţi să dai unui coleg care lucrează în ATI, în Oncologie, în SIDA, Arşi, cele grele, care aveau 85 - 100%. Nu poţi să le dai 100% spor. În sănătate, filozofia era sănătate plus spor! Dispariţia lor nu ne face decât rău. Plus că, de la 1 martie, nu toată lumea primeşte, primeşte numai asistentul medical şi medicul", a declarat pentru Epoch Times liderul SANITAS, Leonard Bărăscu.
Bărăscu a mai precizat că negocierile ce au avut loc joi la Guvern, în cadrul cărora i s-a transmis că taxele sociale vor trebuie trecute neapărat către angajat, contribuţiile sociale de la angajator la angajat, că altfel ei pierd în jur de 27 de miliarde de lei, vor continua vineri, la ora 10 dimineaţa. În cazul în care acestea vor eşua, se poate ajunge la grevă.
"Mâine la ora 10.00, vom avea o primă discuţie referitoare la băgarea acelor sporuri în salarii, şi ca oamenii să fie plătiţi pe funcţii, pe locul de muncă pe care îl au, şi atunci lucrurile se pot schimba. La ce e acum, toţi cei ce fac munca grea se vor duce unde e munca uşoară. În rest, săptămâna viitoare se întâlneşte Consiliul Naţional SANITAS, se pare că va fi nevoie să strângem semnături pentru grevă. La ce avem pe tapet de la ei nu ne rămâne decât să facem grevă", a precizat Bărăscu.
Cât despre amânarea eliminării impozitului pe salariile până în 2000 de lei şi taxa de solidaritate, Bărăscu estimează că lucrurile vor degenera dacă merg în ritmul acesta, căci deja mai mult de jumătate din promisiunile PSD-ului au fost eliminate.
"Guvernanţii îşi fac salarii de 10.000 de lei şi noi rămânem cu sub 2000. Şi nu au riscurile noastre. Ei au şi gardă de corp şi de toate şi noi avem grijă de pacienţi, încercăm să le facem cele mai bune condiţii. (...) Nu gândesc pentru popor, pentru cei ce i-au votat, gândesc pentru ei numai", a declarat, la rândul său, un sindicalist SANITAS, venit tocmai de la Iaşi.