"S-a plătit 30 de lei de câine". Minciuna RTV de la protestele anti-OUG13, studiu de caz în Foreign Policy

Unele dintre afirmaţiile controversate făcute de RTV pe marginea protestelor din iarnă împotriva infamei OUG 13, care a fost adoptată "noaptea ca hoţii" de Guvernul Grindeanu, au ajuns studiu de caz în prestigiosul Foreign Policy.
Câine
Câine (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

Foreign Policy publică un amplu articol intitulat „Cui îi e frică de George Soros”, în care analizează cum s-a schimbat percepţia publică asupra miliardarului în ultima decadă, dar şi cum a ajuns acesta să fie imaginea oricărui lucru negativ din structurile sociale ale statelor, relatează Digi24.

Prestigioasa publicaţie începe analiza cu un comentariu asupra masivelor proteste din România izbucnite în luna februarie, după ce Guvernul Grindeanu a adoptat celebra OUG 13 într-o şedinţă de guvern prelungită până noaptea. Sutele de mii de oameni care au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de ordonanţă au fost ţinta mai multor acuzaţii: fie că au fost scoşi în stradă de multinaţionale, că nu ştiu pentru ce protestează sau, cea mai circulată lozincă şi subiectul multor ironii, că sunt plătiţi de miliardarul George Soros.

"Iarnă trecută, în mijlocul protestelor anti-corupţie, o televiziune din România l-a acuzat pe miliardarul George Soros, că a dat bani pentru câinii aduşi la protest. Protestele din Bucureşti, izbucnite de legislaţia dată peste noapte care avea ca scop dezincriminarea corupţiei, au fost cele mai mari de care a avut parte România, după căderea comunismului, în 1989. România TV - o televiziune favorabilă guvernului - a afirmat că protestatarii erau plătiţi. „Adulţii au primit 100 de lei, 50 de lei de copil şi 30 de lei de câine. Sunt informaţii care vin de acolo”, a afirmat o moderatoare de la RTV. Unii protestatari au răspuns prin ironie: şi-au pus câinii lângă pancarte cu mesaje precum „Are cineva să schimbe 30 de lei în euro?” sau „George Soros m-a plătit să vin”.

România TV a fost amendată pentru minciunile despre proteste. Însă doar simpla idee că jumătate de milion de români şi câinii lor au ieşit în stradă pentru că i-a chemat George Soros a atins o coardă sensibilă. Aceeaşi că Soros îi învaţă pe liceenii români despre drepturile comunităţii LGBT, că i-a manipulat pe tinerii sloveni care au protestat anul acesta tot împotriva corupţiei sau că organizaţiile civile şi ce a mai rămas din presa independentă în Ungaria nu ar exista fără finanţarea din partea fundaţiilor lui Soros.

Conspiraţiile legate de Soros sunt un fenomen global. În România, unde liderul partidului aflat la putere a declarat că Soros este „un personaj malefic”, miliardarul este întruchiparea răului şi pentru că s-a născut în Ungaria. În Ungaria, unde premierul Viktor Orban îşi va face campanie pentru alegerile de anul viitor pe demonizarea miliardarului, acesta este văzut ca un trădător, remarcă Foreign Policy.