Gruia Stoica în confruntări pentru CFR

Gruia Stoica dispune de cei 170 de milioane (euro) necesari pentru preluarea CFR Marfă şi, surprinză, după ce luni de zile a declarat că nu va plăti decât după ce primeşte avizul Consiliului Concurenţei, acum s-a răzgândit. Este dispus să plătească şi fără să aibă avizul, pentru aceasta trebuie însă ca şi viitorul său partener de afaceri, Ministerul Transporturilor (MT) să îşi îndeplinească obligaţiile din contract.
Transporturi feroviare, vagoane de marfă (Epoch Times România)
Epoch Times România
11.10.2013

Gruia Stoica dispune de cei 170 de milioane (euro) necesari pentru preluarea CFR Marfă şi, surprinză, după ce luni de zile a declarat că nu va plăti decât după ce primeşte avizul Consiliului Concurenţei, acum s-a răzgândit. Este dispus să plătească şi fără să aibă avizul, pentru aceasta trebuie însă ca şi viitorul său partener de afaceri, Ministerul Transporturilor (MT) să îşi îndeplinească obligaţiile din contract.

"Eu sunt pregătit să plătesc chiar dacă nu am avizul Consiliului Concurenţei. (...) Pot să plătesc mai devreme, îmi asum acest lucru, de a plăti mai devreme, dar cu o condiţie: vânzătorul să îşi îndeplinească restul condiţiilor asumate prin contract", a declarat vineri patronul GFR.

Gruia Stoica a avut astăzi negocieri la Ministerul Transporturilor, de unde a ieşit nemulţumit. Afaceristul s-a întâlnit cu membrii Comisiei de privatizare din Minister. Ministrului Transporturilor, Ramona Mănescu, aflată la Constanţa nu a participat la negocieri.

Discuţiile nu s-au finalizat cu un consens. La ieşirea din Minister, Gruia Stoica a declarat că şi-a trimis oamenii să afle care este stadiul contractului între firma lui şi partenerul său de contract, MT. Echipele lui Stoica, caută, se pare, nod în papură la Minister:

"O echipă de la mine [GFR — n.r.] s-a întâlnit cu Comisia de privatizare (din MT — n.r.) pentru a vedea care este stadiul de îndeplinire a obligaţiilor contractuale ale vânzătorului", a spus Stoica.

Întrebat ce clauze nu a respectat statul, Gruia Stoica a răspuns că "deocamdată" nu ştie, însă "Confruntarea nu s-a terminat. Mai târziu o să vă dau o declaraţie despre acest lucru. Avem banii şi nu sunt din surse ilegale. Există banii şi suntem pregătiţi să plătim, dar aşteptăm să vedem dacă vânzătorul şi-a îndeplinit obligaţiile", a reiterat proprietarul GFR.

Gruia a mai afirmat că îşi doreşte să continue privatizarea "până luni" şi că, dacă privatizarea eşuează, va da în judecată Ministerul Transporturilor.

Ramona Mănescu somează GFR-ul să plătească până luni

Privatizarea CFR iese din scadenţă luni. Joi, 10 octombrie, proaspăt întoarsă de la Luxemburg, Ramona Mănescu a declarat că privatizarea CFR Marfă nu trebuie să depăşească termenul de 15 octombrie, prevăzut în Scrisoarea de intenţie cu Fondul Monetar Internaţional. În consecinţă, termenul de plată integrală a pachetului de acţiuni este 14 octombrie, când Stoica ar trebui să achite cele 170 de milioane de euro pe care îi mai datorează statului român.

''Am spus de la început: avem un contract, avem o Hotărâre de Guvern, trebuie să respectăm cele 60 de zile. În Scrisoarea de intenţie semnată cu FMI se prevedea foarte clar că această privatizare nu trebuie să depăşească termenul de 15 octombrie. Este prevăzut acest termen în Scrisoarea de intenţie cu FMI, de aceea s-a şi făcut o Hotărâre de Guvern, care preciză acest termen de 60 de zile, fără posibilitatea de prelungire. Termenul de plată a banilor este 14 octombrie. Vă rog să aşteptaţi să vină ziua de 14 octombrie şi vă vom comunica toate deciziile pe care le luăm în sensul în care continuăm privatizarea, adică o finalizăm cu domnul Gruia Stoica sau...Ulterior vă vom anunţa cum se finalizează acest proces. Noi vrem, înainte să ne spunem părerea, să o argumentăm juridic, pentru că statul nu îşi poate permite să-şi dea cu părerea şi să facă speculaţii', a declarat Ramona Mănescu, preluată de Agerpres.

Vizita Ramonei Mănescu la Luxemburg

Cu doar câteva zile înainte ca Stoica să vireze (sau nu) banii pentru CFR, Ramona Mănescu a avut, la Luxemburg, o întrevedere cu ministrul lituanian al Transporturilor, Rimantas Sinkevičius. Cei doi au discutat posibilitatea participării CFR Marfă la un proiect internaţional de transport al mărfurilor între Marea Baltică şi Marea Neagră, denumit Viking.

"Cei doi oficiali au discutat posibilitatea participării României la proiectul de transport feroviar Viking, proiect destinat transporturilor de mărfuri între Marea Baltică şi Marea Neagră, între porturile Klapeida (Lituania) şi Odessa/ Kicevsk (Ucraina)", informează un comunicat al Ministerului Transporturilor.

În cadrul proiectului, companiei CFR Marfă i-ar fi încredinţată preluarea transportului în regim de tranzit a unei părţi din traficul de containere realizat prin Viking pe reţeaua feroviară românească între Giurgiuleşti/Galaţi sau Vadu Siret (implicând transbordarea containerelor) sau Ungheni şi Giurgiu/Ruse, ceea ce ar aduce venituri semnificative CFR.

În comunicatul de presă al ministerului se mai precizează: "Ministrul român al Transporturilor a salutat invitaţia din partea oficialului lituanian, de a fi parte a proiectului Viking, alături de Căile Ferate ale Lituaniei, Bielorusiei, Ucrainei, Bulgariei şi Republicii Moldova, companii maritime de cargo şi porturile Klaipeda, Illichivsk şi Odessa. Acest lucru se poate materializa printr-un Memorandum de Înţelegere, care va fi pus în discuţie la viitoarea reuniune, din luna decembrie a acestui an".

Până în decembrie se va şti cu siguranţă dacă se privatizează (sau nu) CFR.
Relu Fenechiu, predecesorul Ramonei Mănescu, declara recent că în iulie CFR Marfă a ieşit pe profit şi guvernul nu mai este chiar atât de interesat să privatizeze marele operator de stat.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor