Gropile de pe Podul Calafat Vidin în atenţia oficialilor europeni
alte articole
Gropile şi defecţiunile de pe Podul Calafat Vidin vor fi reparate respectiv remediate în următoarele două săptămâni, însă problema a atras atenţia nu doar a oficialităţilor bulgare şi române, ci şi a Comisarului European pentru politici regionale, Johannes Hann. Comisia Europeană, care a alocat peste 100 de milioane euro construcţiei acestui pod, va aplica corecţii financiare dacă după lichidarea proiectului vor apărea probleme majore şi "persistente."
"În procesul de lichidare a proiectului, atunci când se încheie toate actele finale şi soldul rămas al fondului de coeziune UE este plătit, Comisia va evalua informaţiile furnizate de autorităţile bulgare şi române pentru a permite închiderea proiectelor. Aceasta este practica normală. Dacă există probleme de calitate grave şi persistente în construcţia podului, Comisia va lua în considerare posibilitatea de a propune o corecţie financiară asupra proiectului. Totuşi, în această etapă, înţelegem că sunt defecte minore", a declarat sâmbătă pentru hotnews Shirin Wheeler, purtătoarea de cuvânt a comisarului european Johannes Hahn.
Dna Wheeler a precizat că "defectele minore" semnalate până în prezent la podul Calafat Vidin vor fi reparate de contractor în următoarele două săptămâni.
La doar patru luni de la inaugurare, oficialii bulgari au identificat peste 20 de defecţiuni serioase ale Podului Calafat Vidin, a declarat ministrul bulgar al Transporturilor, Daniel Papazov. Printre defectele identificate se numără găuri în asfalt, probleme de scurgerea a apei , de iluminat şi defecţiuni ale semafoarelor. "Dacă vă ajuta cu ceva, partea românească e într-o stare mai proastă", şi-a consolat compatrioţii ministrul bulgar.
Pe 13 octombrie, presă bulgară informa despre o groapă mare apărută pe carosabilul podului Calafat Vidin, groapă care a fost umplută "temporar" cu ciment în loc de asfalt. "Problema este mai mare decât gaura", preciza atunci publicaţia bulgară, care susţinea că în urma ploilor abundente apa a pătruns în compartimentul din beton de sub pod, unde sunt instalate cabluri de comunicaţii.
Experţii bulgari au făcut verificări tehnice şi au descoperit probleme cu scurgerea apei, care ajunge să se infiltreze în asfalt. În prag de iarnă, problema se acutizează grav. Apa infiltrată în asfalt îşi va mări volumul prin îngheţ şi ar putea cauza fisuri în carosabil. Pe lângă acest "neajuns", podul are probleme şi cu iluminatul şi chiar cu semafoarele pentru controlul traficului.
Contractorul principal al lucrării este compania spaniolă Fomento de Construcciones y Contratas (FCC). În intervenţiile din presă, ministrul bulgar a subliniat că în contractul cu FCC nu apare nicio clauză conform căreia compania ar fi obligată să repare problemele care ar apare.
Podul Vidin-Calafat, al doilea pod care leagă România de Bulgaria, face parte din Coridorul paneuropean de transport IV, iar valoarea totală a proiectului s-a ridicat la 282 milioane de euro, dintre care 106 milioane de euro provin din fonduri europene, iar restul din finanţări la nivel naţional din cele două ţări vecine şi investiţii private. Podul are 1,8 kilometri lungime şi patru benzi rutiere, cale ferată, piste pentru pietoni şi biciclete.