Se strică prietenia bulgaro-română
alte articole
Podul Vidin-Calafat care asigură legătura peste Dunăre între Bulgaria şi România, are deja o groapă mare apărută pe carosabil, deşi acesta a fost asfaltat în luna aprilie şi dat în folosinţă la mijlocul lui iunie, raportează site-ul bulgar Novinite.com, citat de Gândul.
Această groapă a fost umplută "temporar" cu ciment în loc de asfalt, potrivit Novinite, care citează ziarul bulgar 24 Ceasa.
"Problema este mai mare decât gaura", este de părere publicaţia bulgară, care afirma că în urma ploilor abundente din ultima săptămână apa a pătruns în compartimentul din beton de sub pod, unde sunt instalate cabluri de comunicaţii.
Agenţia pentru Infrastructură Rutieră a examinat vineri pagubele, urmând să fie făcută o altă verificare extinsă a instalaţiei la care vor lua parte experţi din cadrul Institutului Central pentru Tehnologia Drumurilor, Norme şi Standarde Naţionale şi Europene, raportează site-ului. Aceştia vor evalua starea construcţiei şi vor stabili ce anume a provocat această pagubă, având în vedere că au trecut doar câteva luni după ce a fost hidroizolat şi asfaltat.
Podul Vidin-Calafat, al doilea pod care leagă România de Bulgaria, face parte din Coridorul paneuropean de transport IV, iar valoarea totală a proiectului s-a ridicat la 282 milioane de euro, dintre care 106 milioane de euro provin din fonduri europene, iar restul din finanţări la nivel naţional din cele două ţări vecine şi investiţii private. Podul are 1,8 kilometri lungime şi patru benzi rutiere, cale ferată, piste pentru pietoni şi biciclete.
Proiectul a fost iniţiat la sfârşitul anilor '90, dar a suferit mai multe amânări. Conform estimărilor, peste 415.000 de vehicule vor traversa podul în primul an de operare - 186.000 de autoturisme, 20.000 de autobuze, 209.000 de camioane - şi 4.745 de trenuri - 730 de pasageri şi 4.015 de marfă.
Amortizarea investiţiei ar durea între 12 şi 15 ani, declară autorităţilor bulgare. Taxa de trecere a podului este aceeaşi ca la podul Ruse-Giurgiu, între 6 şi 37 de euro, în funcţie de tipul de vehicul. Pietonii, bicicliştii, vehiculele pompierilor, poliţia şi ambulanţele nu plătesc taxa.