China interzice importurile de ouă şi carne de pasăre din SUA pe pretext de gripă aviară


Oameni îmbrăcaţi în costume de protecţie discută la o fermă din East Yorkshire, nordul Marii Britanii, unde a fost descoperit un caz de gripă aviară la raţe.
Oameni îmbrăcaţi în costume de protecţie discută la o fermă din East Yorkshire, nordul Marii Britanii, unde a fost descoperit un caz de gripă aviară la raţe. (Captură Foto)

Guvernul comunist chinez a interzis importurile din SUA de carne de pasăre şi ouă datorită recentelor cazuri de gripă aviară detectate la sfârşitul anului trecut în rândul păsărilor sălbatice în Pacificul de Nord-Vest, a declarat luni USA Poultry and Egg Export Council (USAPEEC), un grup din industria avicolă americană.

Conform grupului, China a impus restricţii la nivel naţional asupra importurilor de ouă şi carne de pasăre procesată sau neprocesată din Statele Unite, începând cu 8 ianuarie. Astfel, toate produsele din carne de pasăre livrate din SUA spre China după această dată vor fi returnate în ţara de origine sau distruse, a raportat Reuters.

China este considerată a fi o piaţă de export importantă pentru produsele din carne de pui, curcani şi raţe provenite din SUA. În perioada ianuarie-noiembrie 2013, exporturile americane de carne de pasăre către China au depăşit suma de 272 de milioane de dolari, potrivit USAPEEC.

Interdicţia care se aplică şi pentru pui vii sau ouă pentru incubaţie ar fi un răspuns la detectarea în luna decembrie a unei tulpini a virusului aviar – H5N8 – la păsările sălbatice, găinile şi puii de Guineea din Oregon, precum şi la detectarea unei alte tulpini în California şi în statul Washington. Wall Street Journal a raportat că toate aceste cazuri au fost confirmate de Departamentul american pentru Agricultură (USDA), care a confirmat de asemenea şi interdicţia chineză.

Între timp, experţii au criticat mişcarea Chinei deoarece carnea de pasăre comercializată de SUA nu a fost afectată de niciuna dintre tulpinile raportate. USDA a confirmat, de asemenea, că nu a fost detectat niciun caz uman, care să implice acele tulpini, în SUA sau Canada.

“Această mişcare este oarecum ipocrită din moment ce nu s-a descoperit nicio tulpină foarte patogenă a gripei aviare la păsările comercializate în SUA, în timp ce China are deja o varietate de tulpini de gripă aviară”, a declarat Brett Stuart, director executiv al firmei Global agritrends din Denver, Colorado.