SUA a pus sub acuzare 6 cetăţeni chinezi pentru spionaj economic

Guvernul american a pus sub acuzaţie şase cetăţeni chinezi pentru spionaj economic şi furt de tehnologie valoroasă de la două companii americane în beneficiul guvernului chinez.
Andrei Popescu
20.05.2015

alte articole

Departamentul de Justiţie din Washington, D.C. (Captură Foto)
Andrei Popescu
20.05.2015

Guvernul american a pus sub acuzare şase cetăţeni chinezi pentru spionaj economic şi furt de tehnologie valoroasă de la două companii americane în beneficiul guvernului chinez.

Departamentul american al Justiţiei a declarat marţi că trei profesori chinezi şi alţi trei cetăţeni chinezi au fost inculpaţi de un mare juriu federal pentru furt de tehnologie sensibilă în domeniul telefoniei mobile de la companiile Avago Technologies Ltd. şi Skyworks Solutions Inc.

“Acuzaţii şi-au folosit cunoştinţele şi accesul la tehnologii sensibile americane pentru a obţine secrete comerciale americane şi a le distribui ilegal Republicii Populare Chineze în vederea creării unui avantaj economic”, a susţinut într-o declaraţie John Carlin, asistent al Procurorului General al SUA.

“Spionajul economic creează costuri ridicate pentru companiile americane, scad preţurile pe piaţa globală şi în cele din urmă afectează interesele americane în întreaga lume.”

Acesta este cel puţin al 11-lea caz în care guvernul american a acuzat pe cineva de spionaj economic de când Congresul a adoptat o lege specifică în 1996, a declarat Departamentul Justiţiei.

Punerea sub acuzare face parte din cele mai recente eforturi ale SUA de a presa Beijing-ul să oprească ceea ce oficialii american susţin a fi un furt răspândit de tehnologie sensibilă în beneficiul industriilor comerciale şi militare ale Chinei.

Statele Unite au urmărit să preseze China pentru a opri spionajul economic, încercare care a dus în 2014 la inculparea a cinci oficiali din armata chineză pentru acuzaţii legate de spionaj cibernetic.

Departamentul american al Justiţiei a susţinut că hackerii au conspirat să fure informaţii de la companii americane în favoarea competitorilor chinezi.

Oficialii americani susţin că Rusia şi China au fost cele mai agresive state în domeniul spionajului economic şi că încearcă să găsească cele mai bune mijloace prin care să diminueze pagubele provocate de astfel de furturi.

Într-un raport anual prezentat în 2014 Congresului american, Pentagonul a declarat: “China foloseşte serviciile sale secrete şi alte abordări ilegale care încalcă legile americane şi controalele pentru exporturi pentru a obţine tehnologii esenţiale pentru securitatea naţională şi care sunt restricţionate exportului, pentru a obţine echipamente controlate şi alte materiale ce nu pot fi obţinute uşor prin mijloace comerciale.”

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor