Grecia vinde companiei chineze COSCO cel mai mare port elen

Fiind presată să aplice o serie de reforme şi măsuri de austeritate, impuse de creditorii internaţionali în schimbul unui program de bailout de 86 miliarde de euro, Grecia a privatizat portul Pireu, vânzându-l companiei chineze COSCO.
Portul elen Pireu. (Captură Foto)
Andrei Popescu
08.04.2016

Grecia a vândut cel mai mare port al său, Pireu, grupului chinez COSCO Shipping Corporation, fiind cea de-a doua privatizare majoră pentru Atena în ultimele câteva luni.

Vânzarea portului a fost suspendată de guvernul de stânga al premierului Alexis Tsipras, atunci când acesta a câştigat alegerile în ianuarie 2015, dar a fost reluată după ce Grecia şi creditorii săi internaţionali au încheiat în august 2015 un contract pentru cel de-al treilea program de salvare financiară (bailout) în valoare de 86 miliarde de euro.

Vineri, angajaţii portului, aflaţi în grevă, au mărşăluit în centrul Atenei pentru a protesta împotriva vânzării, susţinând că se tem că locurile lor de muncă sunt periclitate. Terminalele pentru containere au fost închise ca urmare a grevei. Ciocniri scurte între manifestanţi şi poliţiei au avut loc, de asemenea.

Conform contractului în valoare de 368,5 milioane de euro, semnat vineri între compania chineză COSCO şi Agenţia naţională elenă de privatizare, chinezii vor cumpăra 51% din Portul Pireu pentru suma de 280,5 milioane de euro, iar pentru restul de 16% vor plăti 88 de milioane de euro după cinci ani de la finalizarea investiţiilor obligatorii, ajungând la 350 milioane de euro în următorul deceniu.

Valoarea totală a contractului COSCO este de 1,5 miliarde de euro, inclusiv investiţii suplimentare, precum şi venituri de 410 milioane de euro, dividende şi dobânzi pe care Grecia se aşteaptă să le încaseze pe baza contractului de concesiune pe 36 de ani între Portul Pireu şi guvern.

Privatizările, un element major al celor trei programe de bailout elene, acordate începând cu 2010, au produs venituri de doar 3,5 miliarde de euro până acum din cauza rezistenţei politice şi a barierelor birocratice.

În decembrie 2015, Atena a încheiat cu firma germană Fraport un contract în valoare de 1,2 miliarde pentru concesionarea şi administrarea a 14 aeroporturi.

În ianuarie 2016, Grecia a numit COSCO ca fiind singurul ofertant pentru Portul Pireu, care este o poartă către Asia, Europa centrală şi Africa de Nord. În 2014, portul a gestionat aproximativ 16,8 milioane de pasageri şi 3,6 milioane de unităţi de containere.

COSCO a operat unul dintre terminalele pentru containere ale portului începând cu 2009 şi investeşte 230 milioane de euro pentru a construi un al doilea de terminal în port.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor