Acordul UE-Turcia, pus în mişcare. Primii migranţi părăsesc Grecia

Autorităţile elene au început să pregătească migranţii pentru plecarea de pe insula Lesbos. Este începutul unui plan controversat ce urmăreşte să reducă valul de refugiaţi spre Europa, un plan pe care unii îl consideră ilegal.
Un grup de refugiaţi este îmbarcat pe un feribot ce se îndreaptă spre Turcia, în portul Mytilini de pe insula elenă Lesbos. (Captură Foto)
Andrei Popescu
04.04.2016

Refugiaţii şi migranţii au început luni dimineaţa să fie urcaţi în autobuze şi trimişi spre insula elenă Lesbos, de unde vor fi îmbarcaţi în nave către Turcia.

Primul grup de oameni ce va fi trimis peste Marea Egee ca parte a unui acord recent încheiat între Bruxelles şi Ankara este format din 135 de migranţi. Aceştia au fost escortaţi pe una dintre cele două nave de croazieră turceşti de către ofiţerii agenţiei europene de protejare a graniţelor, Frontex.

Ankara a susţinut că este pregătită să primească luni aproximativ 500 de migranţi. Guvernul turc a depus eforturi pentru a crea centre de primire în Dikili pentru străinii nou sosiţi.

O altă navă turcească aşteaptă migranţii pe insula elenă Chios, locul unor revolte violente ce au izbucnit în weekend între refugiaţii care locuiesc într-o tabără locală aglomerată.

“Unul pentru unul”

Conform prevederilor acordului, care a intrat în vigoare în 20 martie, Turcia va accepta migranţii respinşi din UE care, în schimb, va primi din Turcia câte un solicitant de azil sirian pentru fiecare sirian pe care îl va trimite înapoi. UE a limitat numărul de sirieni pe care doreşte să îi primească la 72.000.

Acordul UE-Turcia a fost criticat de ambele părţi, inclusiv de către ţări europene precum Austria, care a manifestat îndoieli în legătură cu eficienţa planului. La rândul său, ONU a criticat acest plan, invocând ilegalitatea deportărilor în masă fără dreptul de a solicita azil.

Germania urmează să primească primul grup de sirieni din Turcia în cursul zilei de luni.

Aproximativ 4.000 de migranţi au fost reţinuţi pe insulele elene de la semnarea controversatului acord.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor