Donald Tusk: „Valul de refugiaţi este prea mare şi trebuie limitat”

Preşedintele Consiliului European a declarat într-un interviu că numărul aplicanţilor pentru azil în Europa trebuie redus din cauza existenţei unui risc de securitate. În opinia sa, şi Germania trebuie să acţioneze în acest sens.
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. (THIERRY CHARLIER/AFP/Getty Images)

Donald Tusk a pledat pentru o schimbare în politica europeană privind refugiaţii. „Dacă avem reguli, trebuie să le şi respectăm”, a explicat el într-un interviu acordat mai multor ziare europene, printre care şi cotidianul Süddeutsche Zeitung.

Preşedintele Consiliului European a criticat-o deschis pe Angela Merkel, care susţinuse că regulamentele de la Dublin sunt depăşite, „arătând că nu putem să fugim de obligaţiile noastre. Nici Germania nu poate să facă asta”.

În opinia sa, numărul refugiaţilor care vin în Europa este prea mare şi trebuie limitat. „Unii dintre liderii statelor UE spun că fluxul de refugiaţi este prea mare pentru a fi oprit. Asta este periculos. Ei ar trebui să spună mai degrabă că acest flux este prea mare pentru a nu-l opri. Nimeni nu este pregătit în Europa de a prelua aceste cifre mari, nici Germania”, a susţinut Tusk.

Politicianul polonez a mai adăugat că refugiaţii ajung prea uşor în Europa, ceea ce duce la un risc de securitate. „Se spune adeseori că ar trebui să fim deschişi faţă de refugiaţii sirieni, însă aceştia reprezintă doar 30% din valul de migranţi. 70% sunt imigranţi economici. Tocmai din acest motiv avem nevoie de un control mult mai strict la graniţe. Nu trebuie să ignorăm securitatea. Pentru monitorizarea imigranţilor şi refugiaţilor este necesar mai mult de un minut în care să fie luate amprentele digitale. În legislaţia internaţională şi în cea europeană avem regula celor 18 luni pentru monitorizare. Imigranţii pot şi trebuie să fie reţinuţi atât timp cât este necesar”, a subliniat Tusk.

Nu trebuie să ignorăm securitatea. În legislaţia internaţională şi în cea europeană avem regula celor 18 luni pentru monitorizare. Imigranţii pot şi trebuie reţinuţi atât timp cât este necesar.

Donald Tusk a mai declarat pentru The Guardian, că nu există o majoritate a statelor europene favorabilă cotelor obligatorii privind distribuirea refugiaţilor. „Nu există nicio majoritate în Europa în privinţa următoarei etape de relocare a refugiaţilor. Şi asta nu doar din cauza ţărilor central şi est-europene, ci sunt şi alte ţări”, a spus preşedintele Consiliului European.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe