Ungaria dă în judecată UE pentru cota de redistribuire a imigranţilor

Ungaria a intentat un proces împotriva UE, nemulţumită fiind de planurilor sale de a redistribui sute de mii de refugiaţi. Budapesta a lansat de asemenea o campanie media la nivel naţional împotriva sistemului de cote.
Viktor Orban
Viktor Orban (Sean Gallup/Getty Images)

Premierul Viktor Orban a declarat joi că procesul a fost deschis la Curtea Europeană pentru Justiţie din Luxemburg.

„Nu este suficient să protestăm, trebuie să luăm măsuri”, a susţinut premierul ungar.

Liderul de dreapta a adoptat o poziţie dură împotriva imigranţilor, susţinând că fluxul unui număr atât de mare de musulmani prezintă o ameninţare pentru securitate şi pentru identitatea creştină a continentului.

Măsura legală a Ungariei împotriva cotei obligatorii de redistribuire a imigranţilor a fost adoptată la doar o zi după ce Slovacia a deschis propriul său proces împotriva acestor cote.

Proiect de lege anti-cote

Procesul deschis de Budapesta are loc după un proiect de lege adoptat luna trecută de Parlamentul ungar care obligă guvernul să conteste sistemul de cote al UE, conform Deutsche Welle.

Pe baza sistemului de cote, UE plănuieşte să redistribuie 120.000 de solicitanţi de azil între statele membre ale blocului, în funcţie de populaţia fiecărui stat. Se presupune că Ungaria ar urma să primească aproximativ 2.300 de imigranţi.

Noua legislaţie a Ungariei acuză UE de ignorarea dreptului guvernelor naţionale individuale de a-şi „exprima propria opinie”.

Nelinişte estică

În luna septembrie, când a fost adoptat sistemul de cote, Ungaria, Republica Cehă, Slovacia şi România au votat împotriva planului. Mişcarea lor a evidenţiat o diviziune puternică între membrii vestici şi cei estici ai blocului european.

Aproximativ 860.000 de imigranţi au sosit în Europa până acum în acest an, mulţi dintre ei fugind de violenţele din Siria, Afganistan şi Irak.

În lunile de vară, Ungaria a devenit o ţară de tranzit cheie pentru refugiaţii care au folosit ruta vestică a Balcanilor pentru a ajunge în nordul Europei. Totuşi, în luna octombrie, Ungaria şi-a sigilat graniţele sudice cu un gard de sârmă ghimpată.

Campanie media

Anunţul de joi al Budapestei a coincis cu lansarea unei campanii media la nivel naţional împotriva sistemului de cote obligatorii al Uniunii Europene.

Ziarele ungare au publicat mesaje promovate de guvern precum „Cotele vor creşte ameninţarea teroristă!” şi „Un imigrant ilegal soseşte în Europa în medie la fiecare 12 secunde.”

Alte mesaje susţineau: „Nu ştim cine sunt şi care sunt intenţiile lor” sau „Nu ştim câţi terorişti se află printre ei”.

Ca parte a atacului naţional asupra planurilor UE, Budapesta a declarat că în zilele următoare vor fi instalate panouri publicitare cu sloganul „Să ne apărăm ţara”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe