Grecia se pregăteşte să intre în incapacitate de plată

Grecia se pregăteşte să intre în incapacitate de plată, cel puţin în privinţa a câtorva dintre datoriile sale, conform unui articol publicat de Financial Times.
Premierul grec Alexis Tsipras. (Captură Foto)
Andrei Popescu
14.04.2015

Grecia se pregăteşte să intre în incapacitate de plată, cel puţin în privinţa câtorva dintre datoriile sale, conform unui articol publicat de Financial Times.

Atena a ajuns într-o situaţie financiară destul de periculoasă şi este nevoită să deblocheze fondurile de salvare financiară ale creditorilor săi internaţionali. Totuşi, progresul negocierilor înaintează lent şi nu pare să scoată Grecia la lumină.

Aşadar, dacă Grecia nu obţine tranşa de 7,2 miliarde de euro în urma întâlnirii din 24 aprilie a miniştrilor finanţelor din zona euro, incapacitatea de plată a ţării ar putea deveni tot mai probabilă şi s-ar părea că guvernul îşi face deja unele planuri, conform Business Insider.

Citând persoane apropiate situaţiei, Financial Times susţine că guvernul elen, care rămâne într-un ritm foarte rapid fără bani pentru a plăti salariile din sectorul public şi pensiile de stat, a decis să suspende plăţile în valoare de 2,5 miliarde euro faţă de FMI, scadente în lunile mai şi iunie, dacă nu se ajunge la un acord, au declarat sursele.

“Am ajuns la capătul drumului... Dacă europenii nu eliberează banii, nu există altă alternativă [la declararea incapacităţii de plată]”, a susţinut un oficial guvernamental, citat de Financial Times.

Guvernul grec a negat faptul că ar plănui să îşi declare incapacitatea de plată, la scurt timp după publicarea articolului în Financial Times. Dar, susţin analiştii economici, ţinând cont de situaţia financiară în care se află Grecia în aceste momente, ar fi o dovadă de neatenţie din partea lor dacă elenii nu ar analiza cel puţin acest scenariu.

Fondul Monetar Internaţional consideră că este esenţial ca niciodată să nu restructureze plăţile care i se datorează. Dacă Grecia nu plăteşte banii, atunci aceasta va dispune de o perioadă de graţie de aproximativ o lună pentru a transfera banii, moment în care Atena va ajunge în mod sigur în starea de incapacitate de plată.

Discuţiile Greciei cu creditorii săi au început din nou, dar conform rapoartelor media germane din weekend, oficialii zonei euro au susţinut că reprezentanţii eleni acţionează cam iresponsabil în aceste discuţii. Aşadar, creditorii doresc un plan mai detaliat şi mai solid de reforme şi vor să vadă ceea ce decide Parlamentul ţării în privinţa adoptării sau respingerii măsurilor propuse. Până acum, ceea ce a fost prezentat de Grecia nu este suficient pentru creditori.

Mai mult, situaţia este în prezent atât de tulburătoare încât analiştii de la Morgan Stanley consideră că şansele ca Grecia să iasă din zona euro au ajuns la 45%, susţine Business Insider.

Totuşi, după ce Grecia a plătit joi o datorie către FMI, oficialii zonei euro le-au acordat autorităţilor elene un termen de şase zile lucrătoare pentru a prezenta reformele economice îmbunătăţite, astfel încât miniştrii de finanţe ai Eurogrupului să poată analiza acordarea fondurilor de urgenţă necesare evitării intrării în incapacitate de plată a Atentei.

Deşi situaţia este deja complicată, Grecia a pus puţină sare pe rană şi a cerut recent Germaniei, cel mai mare creditor internaţional al său, să-i plătească despăgubiri de război în valoare de 278,7 miliarde de euro.

O comisie parlamentară înfiinţată de guvernul lui Alexis Tsipras susţine că în datoria Germaniei sunt incluse despăgubiri de război, returnarea unui aşa-zis împrumut acordat cu forţa Germaniei naziste de către Banca Centrală a Greciei şi restituirea comorilor arheologice furate de nazişti.

Germania a respins în repetate rânduri pretenţiile Greciei şi susţine că şi-a onorat obligaţiile, incluzând o plată de 115 milioane de mărci germane făcută Greciei în 1960.

Totuşi, ieşirea Greciei din zona euro nu este un lucru dorit de statele europene, în condiţiile în care relaţiile dintre Moscova şi Atena au căpătat o nouă nuanţă şi par să se intensifice tot mai mult.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor