Grecia negociază cu Rusia un acord pentru cumpărarea de sisteme S-300

Grecia negociază cu Rusia un acord pentru cumpărarea de noi sisteme de rachete S-300 şi pentru operaţiuni de întreţinere a acestora, a raportat miercuri agenţia rusă de ştiri RIA, citându-l pe ministrul grec al apărării Panos Kammenos.
Sistemul rusesc S-300PMU de rachete sol-aer. (Captură Foto)
Andrei Popescu
16.04.2015

În contexul situaţiei financiare delicate pe care o are, Grecia negociază cu Rusia un acord pentru cumpărarea de noi sisteme de rachete S-300 şi pentru operaţiuni de întreţinere a acestora, a raportat miercuri agenţia rusă de ştiri RIA, citându-l pe ministrul grec al apărării Panos Kammenos.

Aceste negocieri au loc după o vizită efectuată de premierul grec Alexis Tsipras la Moscova în cursul săptămânii trecute, unde a obţinut din partea liderului rus Vladimir Putin suport moral şi o promisiune pentru cooperare pe termen îndelungat, conform Reuters.

După întâlnirea celor doi, Putin a confirmat faptul că Atena nu a cerut Moscovei un ajutor financiar atât de necesar Greciei pentru evitarea falimentului.

Grecia, membră a NATO şi a Uniunii Europene, a intrat în posesia sistemelor anti-aeriene S-300 de producţie rusească încă de la sfârşitul anilor 1990.

“Ne limităm la înlocuirea rachetelor (pentru sisteme)”, l-a citat RIA pe Kammenos, care se află la Moscova pentru o conferinţă a securităţii.

“Au loc negocieri între Rusia şi Grecia asupra întreţinerii sistemelor ... precum şi în vederea cumpărării de noi sisteme S-300”, a declarat acesta.

Nu este clar de unde va găsi Grecia banii necesari cumpărării unor rachete suplimentare, ţinând cont că guvernul de stânga se luptă să îşi asigure fonduri pentru a-şi plăti tranşele din datoria externă, susţine Reuters.

În plus, Grecia este înclinată să îşi revitalizeze relaţiile în mod tradiţional bune cu Moscova, declanşând nelinişti în rândul unora dintre partenerii săi europeni într-un moment în care tensiunile dintre Rusia şi Occident – cauzate în urma implicării Moscovei în conflictul separatist din Ucraina – au atins cele mai coborâte niveluri de la Războiul Rece încoace.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor