Grecia îşi accesează rezervele de la FMI pentru a plăti datoria către FMI

Grecia a accesat luni rezervele de urgenţă din contul său de holding deschis la FMI pentru a plăti suma de 750 milioane de euro, au declarat marţi doi oficiali guvernamentali eleni, conform site-ului Zero Hedge.
Ministrul grec al finanţelor, Yanis Varoufakis. (Captură Foto)
Andrei Popescu
13.05.2015

După ce întâlnirea de luni a Eurogrupului s-a finalizat fără un acord între Grecia şi creditorii săi internaţionali, falimentul ar fi trebuit să devină singura variantă a Greciei. În condiţiile în care pensionarii sunt la capătul răbdării iar guvernele locale ezită să se conformeze unui decret controversat prin care devine obligatoriu transferul rezervelor de fonduri aparţinând instituţiilor publice şi autorităţilor locale către Banca centrală a Greciei, ideea că Grecia va reuşi să obţină 750 de milioane de euro pentru rambursarea unei plăţi programate pentru marţi către FMI părea să fie un scenariu SF.

Astfel că după întâlnirea de luni, toţi analiştii se întrebau de unde va obţine Atena aceşti bani pentru a plăti datoria către FMI. Răspunsul la această întrebare nu a întârziat să apară. Aşa cum raportează Bloomberg, citând publicaţia elenă Kathimerini, Grecia a accesat rezervele mecanismului SDR de la FMI pentru a plăti datoria către FMI.

Grecia a accesat luni rezervele de urgenţă din contul său de SDR la FMI pentru a plăti suma de 750 milioane de euro, au declarat marţi doi oficiali guvernamentali eleni.

Atena este la un pas de a rămâne complet fără bani iar acordul său cu creditorii internaţionali este încă nedefinit, au existat dubii că guvernul de stânga condus de premierul Alexis Tsipras va rambursa banii datoraţi FMI-ului - existând opinii conform cărora va opta să păstreze banii pentru a plăti salariile şi pensiile în această lună.

Ţările membre ale FMI deţin două conturi în acest fond – unul în care sunt depozitate cotele lor anuale şi un cont de holding care poate fi folosit pentru urgenţe.

Un oficial elen a declarat pentru Reuters că Atena a folosit aproximativ 650 milioane de euro din contul său de holding pentru a realiza plata.

“Ne-am folosit banii din contul nostru de holding”, a declarat oficialul în condiţii de anonimat. “Guvernul a folosit de asemenea aproximativ 100 de milioane de euro din rezervele sale de bani lichizi.”

Acest lucru explică motivul pentru care ministrul grec al finanţelor Yanis Varoufakis a fost atât de încrezător că plata va fi făcută.

Mişcarea guvernului elen accentuează gradul de absurditate înregistrat de situaţia financiară a Greciei: este un lucru să împrumuţi bani (în cadrul programului de bailout) despre care ştii că îi vei primi înapoi, dar să te plăteşti efectiv pe tine însuţi este cu totul o altă poveste. Iar luni FMI a îmbrăţişat a doua variantă.

În lumina acestui incident, cu siguranţă nu este surprinzător faptul că FMI nu este încântat de perspectiva participării în continuare în ceea ce a devenit un fel de farsă şi, după cum susţine publicaţia El Mundo, fondul a anunţat Banca Centrală Europeană şi Comisia Europeană că nu mai doreşte să facă parte dintr-un nou program pentru Grecia.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor