Grecia: Neînţelegerile dintre UE şi FMI sunt de vină pentru împotmolirea negocierilor

În timp ce Grecia se apropie de un termen limită pentru următoarea rambursare a unei tranşe din datoria sa externă, conducerea elenă a afirmat marţi că neînţelegerile dintre Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană sunt de vină pentru împotmolirea negocierilor în privinţa încheierii unui acord.
Ministrul grec al finanţelor, Yanis Varoufakis. (Captură Foto)
Andrei Popescu
06.05.2015

În timp ce Grecia se apropie de un termen limită pentru următoarea rambursare a unei tranşe din datoria sa externă, conducerea elenă a afirmat marţi că neînţelegerile dintre Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană sunt de vină pentru împotmolirea negocierilor în privinţa încheierii unui acord, susţine Deutsche Welle.

„Divergenţele şi contradicţiile serioase dintre creditori, Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional subminează negocierile”, a susţinut guvernul grec într-o declaraţie, adăugând că „această incapacitate a instituţiilor de a ajunge la un acord” ameninţă lichiditatea Greciei.

Atena trebuie să plătească FMI-ului 750 milioane de dolari în 12 mai şi se află în negocieri cu creditorii săi pentru deblocarea următoarei tranşe din fondurile de salvare - în valoare de 7,2 miliarde de euro - pentru a putea realiza plata către FMI şi pentru a evita falimentul.

Deşi ministrul grec al finanţelor Yanis Varoufakis a declarat marţi că el are mari dubii că banii vor fi primiţi în timp util, totuşi, el a manifestat un oarecare optimism că negocierile vor merge mai departe.

Varoufakis a vizitat Bruxelles-ul şi Parisul în cursul zilei de marţi în cadrul unui turneu al oficialilor eleni prin capitalele europene cu scopul de a grăbi negocierile şi ajungerea la un acord financiar atât de necesar Greciei. Varoufakis, care a negat speculaţiile că ar fi fost marginalizat în aceste negocieri, a anunţat că va mai ajunge în această săptămână în Roma şi Madrid.

Fără reparaţii de război, susţine Schäuble

Ministrul german de finanţe Wolfgang Schäuble a anunţat marţi că el rămâne sceptic că un acord între Grecia şi creditorii săi internaţionali va fi încheiat până săptămâna viitoare. În plus, el a minimalizat importanţa recentelor remarci ale preşedintelui german Joachim Gauck care au părut să indice un suport pentru pretenţiile elene că Atena este îndreptăţită să primească reparaţii de război în valoare de 278 de miliarde de euro din partea Germaniei.

În timp ce a recunoscut faptul că Germania „a luat în serios responsabilitatea sa istorică”, Schäuble a reamintit Atenei că problema reparaţiilor a fost rezolvată între fostele Germanii de Est şi Vest şi forţele Aliate în 1990, deşi Grecia nu a fost o semnatară a acelui tratat, conform Deutsche Welle.

Schäuble a clarificat de asemenea faptul că, atunci când preşedintele Gauck a discutat despre posibilitatea unor reparaţii de război către ţările care au suferit sub regimul nazist, de fapt el „a făcut apel ca noi să nu uităm”, conform ministrului german al finanţelor.

Grecia a fost ocupată de Italia fascistă, Germania nazistă şi aliata lor Bulgaria din aprilie 1941 până în octombrie 1944. Ocupaţia a fost dezastruoasă din punct de vedere financiar pentru Grecia. De exemplu, naţiunea a fost forţată să împrumute invadatorilor săi echivalentul a 10 miliarde de euro în valuta curentă.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor