Merkel este presată să renunţe la Grecia pe măsura creşterii riscului pentru default
alte articole
Grecia înfruntă probleme serioase: este pe cale să devină insolventă, nu dispune de un acord cu creditorii în viitorul foarte apropiat şi nu îşi va putea plăti datoriile către FMI, BCE sau către proprii săi cetăţeni. Cea mai presantă preocupare în UE este suma de 750 de milioane de euro pe care Grecia trebuie să o plătească marţi Fondului Monetar Internaţional. Ministrul elen de Finanţe Yanis Varoufakis a declarat că ţara sa va face această plată, deşi aparent nimeni nu ştie exact de unde vor apărea aceşti bani, susţine site-ul zerohedge.com.
Principalele publicaţii din lume au relatat săptămâna trecută despre o aparentă sciziune între FMI şi restul Troikăi în ceea ce priveşte o listă acceptabilă de reforme, despre faptul că băncile elene au fost tăiate de la tradingul interbancar şi despre faptul că Varoufakis a distribuit un plan de revenire a Greciei care conţine estimări şi presupuneri ce seamănă oarecum cu cifrele prezentate de premierul elen Alexis Tsipras şi noua sa echipă de negocieri.
Cu o zi înainte să depună în contul FMI trei sferturi dintr-un miliard de euro, Grecia a purtat luni discuţii maraton cu miniştrii finanţelor din zona euro, printre care şi incorigibilul ministru german de Finanţe Wolfgang Schäuble, care sâmbătă a sugerat că Atena va intra în default “din greşeală” dacă guvernul elen continuă să şovăie.
Deşi Schäuble a avertizat că o ieşire a Greciei din zona euro nu se datorează Germaniei, Bloomberg a declarat că propriul partid al cancelarului german Angela Merkel susţine o ieşire a elenilor din peisaj.
Membrii blocului Creştin Democrat al Angelei Merkel se situează în mod deschis împotriva poziţiei acesteia de a păstra cea mai îndatorată ţară a Europei în zona euro formată din 19 naţiuni. Chiar şi unii oficiali din Ministerul german al Finanţelor înclină spre concluzia că zonei euro i-ar fi mai bine fără Grecia, au declarat două surse familiare cu această problemă, care au cerut să rămână anonime.
Merkel a menţionat în repetate rânduri că rămânerea Greciei în zona euro are parţial motive geopolitice, dar mai mulţi oficiali din guvern consideră că elenii încalcă regulile şi afectează negativ economia regiunii, au declarat sursele.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.