Grecia cere Germaniei despăgubiri de război în valoare de 279 miliarde de euro

Ofiţeri nazişti inspectează ruinele unui templu antic grecesc în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Ofiţeri nazişti inspectează ruinele unui templu antic grecesc în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. (Captură Foto)

Adjunctul ministrului grec al finanţelor a declarat că Germania datorează Greciei aproape 279 miliarde de euro drept despăgubiri pentru pagubele materiale şi financiare provocate de ocupaţia Nazistă, susţine publicaţie The Guardian.

De-a lungul deceniilor, atât guverne elene, cât şi cetăţeni greci au cerut Germaniei să plătească despăgubiri pentru război, dar până acum niciun guvern grec nu a stabilit în mod oficial valoarea despăgubirilor pretinse.

O comisie parlamentară înfiinţată de guvernul lui Alexis Tsipras a început această activitate săptămâna trecută, cu scopul de a cere Germaniei să îşi plătească datoria – care include despăgubiri de război, returnarea unui aşa zis împrumut acordat cu forţa Germaniei naziste de către Banca Centrală a Greciei şi restituirea comorilor arheologice furate de nazişti.

Adresându-se luni comisiei parlamentare, adjunctul ministrului elen al finanţelor Dimitris Mardas a declarat că Berlinul datorează Atenei 278,7 miliarde de euro, conform calculelor făcute de Biroul general de contabilitate al ţării. Împrumutul elen acordat cu forţa naziştilor este de 10,3 miliarde de euro.

Această campanie pentru primirea de despăgubiri a prins avânt în ultimii câţiva ani, după ce Grecia s-a descurcat greu sub povara măsurilor de austeritate impuse de Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional în schimbul unor programe de salvare financiară cu o valoare totală de 240 miliarde de euro – programe care urmăresc să ajute Grecia să nu ajungă la faliment.

Tsipras a învinuit deseori Germania pentru greutăţile cu care s-a confruntat Grecia datorită măsurilor de austeritate impuse de creditorii internaţionali.

Mai mult, premierul elen a înfuriat Berlinul când a ameninţat, în mijlocul negocierilor pentru deblocarea ajutorului financiar elen, că va face presiuni pentru ca Germania să onoreze acele despăgubiri, conform The Guardian.

Germania a respins în repetate rânduri pretenţiile Greciei şi susţine că şi-a onorat obligaţiile, incluzând o plată de 115 milioane de mărci germane făcută Greciei în 1960.

De asemenea, ministrul grec al finanţelor Yanis Varoufakis a afirmat că Grecia “intenţionează să îşi respecte toate obligaţiile către creditorii săi”, declaraţie făcută după o întâlnire la Washington cu oficialii Fondului Monetar Internaţional.

După întâlnirea cu Varoufakis, directoarea FMI Christine Lagarde a declarat, duminică, că apreciază confirmarea făcută de ministrul grec al Finanţelor că Atena va plăti în 9 aprilie cele 460 de milioane de euro datorate FMI.

Grecia rămâne fără bani într-un ritm rapid, iar creditorii săi din Uniunea Europeană şi FMI au blocat programul de salvare financiară până când guvernul de stânga va ajunge la un acord asupra unui pachet de reforme.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe