Grecia: Ciocniri violente între fermieri şi poliţie în Salonic

Ciocniri violente au izbucnit între fermieri şi forţele de ordine în nordul Greciei în timpul unui amplu protest împotriva planurilor guvernului elen de a reforma sistemul de pensii.
Protest al fermierilor în oraşul nordic elen Thessaloniki, 28 ianuarie 2015.
Protest al fermierilor în oraşul nordic elen Thessaloniki, 28 ianuarie 2015. (Captură Foto)

Aproximativ 5.000 de fermieri furioşi de pe cuprinsul Greciei s-au adunat joi în faţa complexului în care se desfăşura expoziţia agricolă anuală Agrotica, în oraşul nordic Salonic, pentru a protesta împotriva planului guvernamental de a modifica sistemul de pensii.

Ciocnirile violente au izbucnit după ce mai mulţi manifestanţi au încercat să pătrundă în sala de conferinţe în care ministrul Agriculturii Vanghelis Apostolou urma să inaugureze expoziţia.

În plus, manifestanţii au blocat cu tractoarele mai multe drumuri importante. Forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa fermierii.

În cele din urmă, Apostolou şi-a anulat vizita datorită protestelor devenite violente.

Planul de reducere a pensiilor, propus de guvernul premierului Alexis Tsipras, a înfuriat cetăţeni din diverse sectoare, inclusiv fermieri. Reformele plănuite prevăd reducerea beneficiilor pentru pensionari şi creşterea contribuţiilor la fondul de pensii, precum şi o creştere a impozitului pe venit în special pentru fermieri.

Între timp, o grevă de 24 de ore a jurnaliştilor nemulţumiţi de reducerile propuse de guvern a dus la suspendarea programelor de ştiri, a actualizării website-urilor şi a publicării ziarelor în toată ţara. Acţiunea de protest are loc vineri, când niciun ziar nu va fi printat în Grecia.

De asemenea, protestele s-au răspândit şi în rândul marinarilor, care şi-au menţinut vasele ancorate în porturi o zi în plus, în timp ce notarii publici şi-au închis la rândul lor birourile.

În ultimele săptămâni, pensionarii greci au organizat proteste masive în Atena împotriva planului guvernului de a restructura sistemul de pensii.

Sindicatele plănuiesc, la rândul lor, să desfăşoare o grevă la nivel naţional pentru această chestiune în 4 februarie.

Reformarea pensiilor este cerută de ultimul program de salvare financiară furnizat de creditorii internaţionali, care aparent rămân singura şansă a Greciei în mijlocul unei crize economice acute.

Creditorii internaţionali ai Greciei sunt Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. Cele trei instituţii au oferit Greciei două pachete de salvare financiară – în 2010 şi 2012 – cu un total de 240 miliarde de euro, după criza economică ce a cuprins ţara în 2009.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe