Coreea de Nord ameninţă că va lansa o rachetă asupra insulei americane Guam

Coreea de Nord a avertizat în dimineaţa zilei de miercuri că “examinează cu atenţie” planurile pentru un lansarea unui atac cu o rachetă asupra insulei american Guam din Pacific, la câteva ore după ce preşedintele american a avertizat Phenianul că ameninţările sale vor fi contracarate cu “foc şi furie”
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un. (Getty Images)
Andrei Popescu
09.08.2017

Regimul comunist nord-coreean a declarat că obiectivul său este acela de a dezvolta o rachetă înarmată nuclear care să fie capabilă să lovească Statele Unite, ignorând toate sancţiunile internaţionale ce urmăresc închiderea programelor sale de arme nucleare şi rachete.

Un atac cu o rachetă balistică de rază medie înspre lungă ar putea fi lansat asupra Guamului în orice moment după ce dictatorul nord-coreean Kim Jong-un va lua o decizie în acest sens, a precizat un purtător de cuvânt al Armatei Poporului Coreean într-o declaraţie difuzată de agenţia nord-coreeană de ştiri de stat KCNA.

Purtătorul de cuvânt a adăugat că atacul va urmări să “oprească bazele militare majore americane din Guam”.

Guam este un avanpost critic pentru SUA în vederea lansării de misiuni militare în regiunea Asia-Pacific.

De asemenea, Phenianul a acuzat Washingtonul că pregăteşte un “război preventiv” despre care a precizat că se va transforma într-un “război total care va duce la distrugerea tuturor fortăreţelor inamicilor, inclusiv cele pe teritoriul SUA”.

Anterior, preşedintele american Donald Trump a avertizat că orice ameninţare din partea Phenianului va fi contracarată cu “foc şi furie cum nu a mai văzut lumea niciodată”.

Trump a lansat avertismentul după ce ziarul Washington Post a precizat că Phenianul a produs un focos nuclear miniaturizat care poate fi încărcat pe rachete balistice – un pas cheie în încercarea Coreei de Nord de a deveni o putere nucleară deplină.

Articolul, citând oficiali nenumiţi din sectorul informaţional american, a menţionat că analiza confidenţială a fost finalizată luna trecută de către agenţia americană DIA (Defense Intelligence Agency, serviciul de spionaj al Pentagonului).

Retorica dintre Casa Albă şi Phenian s-a intensificat dramatic după ce Coreea de Nord a testat două rachete balistice intercontinentale în luna iulie, făcând astfel un pas semnificativ înainte în atingerea obiectivului său de a dezvolta o rachetă de rază lungă capabilă să lovească orice punct al teritoriului SUA.

În 5 august, Consiliul de Securitate al ONU a impus unanim noi sancţiuni economice împotriva Coreei de Nord, cu scopul de a presa statul comunist izolat să pună capăt programului său nuclear şi de rachete.

Phenianul a afirmat că noile sancţiuni îi încalcă suveranitatea şi a avertizat că este pregătită să ofere Washingtonului o “lecţie severă” cu ajutorul aşa zisei sale forţe nucleare strategice, ca răspuns la orice acţiune militară americană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor