Phenianul refuză să pună capăt dezvoltării armelor nucleare; ameninţă SUA din cauza noilor sancţiuni

Coreea de Nord a promis că “sub nicio formă” nu va purta negocieri pentru armele sale nucleare. Anterior, Phenianul a ameninţat că SUA va plăti “de mii de ori mai mult” pentru conceperea celor mai recente sancţiuni împotriva regimului nord-coreean.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un. (Getty Images)

Ministrul nord-coreean de Externe, Ri Yong-ho, a adoptat luni un ton sfidător la Forumul Regional ASEAN din Manila, cel mai mare forum de securitate al Asiei, susţinând că cea mai recentă rundă de sancţiuni ONU nu va opri Coreea de Nord să îşi dezvolte arsenalul nuclear.

“În niciun caz nu vom aduce la masa negocierilor armele nucleare şi rachetele balistice. Şi nici nu ne vom clinti un centimetru de pe drumul dezvoltării forţelor nucleare alese de noi înşine, decât dacă politica ostilă şi ameninţarea nucleară prezentată de SUA împotriva Coreei de Nord este înlăturată fundamental”, a declarat înaltul diplomat al Phenianului delegaţilor la forumul ASEAN, printre ei numărându-se şi secretarul de stat american Rex Tillerson.

Dar, în ciuda poziţiei dure adoptate, Coreea de Nord a fost tot mai izolată de când a testat luna trecută două rachete balistice intercontinentale. Cel de-al doilea test, în special, a generat temeri că Phenianul ar putea fi în punctul în care a dezvoltat rachete capabile să lovească teritoriul SUA.

China, principalul aliat al Nordului şi principalul sprijin pentru supravieţuirea economică a acestuia, a fost de acord să implementeze în totalitate cea mai recentă rundă de sancţiuni adoptată de ONU, care va duce la tăierea cu aproximativ 1 miliard de dolari, sau a aproximativ unei treimi a veniturilor nord-coreene realizate din exporturi.

De asemenea, sancţiunile interzic ţărilor să angajeze muncitori nord-coreeni autorizaţi să lucreze în străinătate.

Sancţiunile interzic orice noi proiecte comune de afaceri cu regimul nord-coreean, precum şi investiţii noi în astfel de proiecte comune deja existente.

Ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a declarat reporterilor în capitala filipineză că Beijingul “va implementa în mod sigur noua rezoluţie în proporţie de 100%, în totalitate şi cu stricteţe”.

Sancţiunile concepute de SUA, cu scopul de a priva regimul lui Kim Jong-un de fonduri pentru programele sale de arme nucleare şi rachete balistice, au fost aprobate în unanimitate, sâmbătă, de Consiliul de Securitate al ONU.

Totuşi, ministrul nord-coreean de externe, Ri Yong-ho, a declarat că cele mai recente penalităţi împotriva ţării sale sunt caracteristice eforturilor SUA de a împinge Phenianul într-un colţ, forţându-l să se apere.

“Din cauza naturii arbitrare a deciziilor SUA, situaţia din Peninsula Coreeană se îndreaptă tot mai mult în extremă, având loc o creştere continuă a riscului pentru un conflict”, a afirmat el.

În plus, Ri a subliniat faptul că Phenianul nu intenţionează să folosească sau să ameninţe cu armele sale nucleare oricare altă ţară, cu excepţia SUA, decât dacă vreuna dintre aceste ţări îşi uneşte eforturile militare cu SUA împotriva Coreei de Nord – făcând referire probabil la China şi Rusia, care în trecut au oferit acoperire diplomatică Phenianului şi au protejat regimul nord-coreean împotriva unor sancţiuni ONU.

O poziţie similară a fost subliniată într-o declaraţie anterioară făcută de agenţia nord-coreeană de ştiri de stat KCNA, care a precizat că Nordul a ameninţat că va “lua măsuri corecte” şi că va face ca SUA “să plătească preţul pentru crima sa ... [să plătească] de mii de ori mai mult” pentru iniţierea sancţiunilor.

Tillerson impune un standard ridicat pentru discuţii

Secretarul de stat american Rex Tillerson a prezentat o cale îngustă pentru ca Phenianul să se întoarcă la masa negocierilor şi ca ultima rundă de sancţiuni să fie ridicată. El a subliniat faptul că regimul nord-coreean trebuie mai întâi să nu mai testeze rachetele sale balistice o perioadă “extinsă” înainte să fie luate în considerare viitoare negocieri.

“Cel mai bun semnal pe care l-ar putea trimite Coreea de Nord că este pregătită pentru discuţii va fi suspendarea acestor lansări de rachete. Totul se reduce la cum vedem că este atitudinea lor faţă de abordarea unui dialog cu noi”, a precizat Tillerson.

Luni, Tillerson a discutat cu ministrul chinez de Externe, Wang Yi, şi cu omologul lor rus Serghei Lavrov şi a urmărit să obţină o poziţie comună privind problemele nord-coreene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe