Istoria se repetă. Judecătorii italieni au respins cererea de extrădare în România a falsului chirurg Matteo Politi
Falsul chirurg italian Matteo Politi îşi va ispăşi în Italia pedeapsa primită în România, după ce Curtea de Apel din Veneţia a respins cererea de extrădare. Magistraţii au validat însă pedeapsa dată italianului de Curtea de Apel din Bucureşti.
Condamnat în martie 2023 în România la 3 ani şi 10 luni de închisoare, Politi a fost prins de carabinieri pe 22 august 2023 şi arestat. A fost eliberat după nici o săptămână, însă sub control judiciar şi cu posibilitatea de a lucra la hotelul unde a fost găsit de oamenii legii din Italia.
Corriere del Veneto, ediţia locală a cotidianului Corriere della Sera, preluată de Libertatea, scrie că Politi are 5 zile în care poate ataca decizia Curţii de Apel la Curtea de Casaţie din Italia privind efectuarea pedepsei primite în România.
În faţa Curţii, Politi a declarat că este victima unei conspiraţii, încercând să scape nu doar de extrădare, ci şi de pedeapsă. Conform acestora, Politi a pretins că a fost atras într-o afacere şi apoi denunţat. El a continuat să susţină ideea că a urmat facultatea în Kosovo şi are diplomă care să ateste studiile sale medicale.
Reamintim că italianul a lucrat ca medic de chirurgie plastică pentru cinci unităţi medicale din România fără să aibă acest drept. Acestuia i se atribuise un cod de parafă de către Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti. După declanşarea anchetei, italianul a încercat să fugă din România, însă a fost prins, în februarie 2019, într-un tren aflat în vama Curtici. A fost arestat preventiv o perioadă, dar apoi a fost eliberat.
“În perioada martie 2018 - 7.12.2018, inculpatul a exercitat acte specifice profesiei de chirurg plastician-estetician asupra a nouăsprezece paciente, în cadrul unor clinici de pe raza municipiului Bucureşti. În perioada martie 2018 - 07.12.2018, inculpatul a indus în eroare nouă persoane vătămate cu privire la calitatea sa de medic specialist în chirurgie plastică-estetică şi de medic cu drept de practică pe teritoriul României, folosind un nume fals şi a efectuat asupra acestora acte specifice calităţii de chirurg plastician-estetician, obţinând astfel un folos patrimonial injust constând în sumele de bani achitate de paciente pentru actele medicale exercitate asupra acestora, în valoare de aproximativ 13.880 de lei şi 10.150 de euro”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.